NARAVNA ZANOSITEV

Prišel je čas za otroka: Ko se odločite za to, da boste imeli otroka je najprej pomembno, da prenehate z uporabo kontracepcije. Če uporabljate mehanske pripomočke kot so kondom, diafragma, spermicidi, maternični vložek in podobno, potem lahko z načrtovanjem zanositve pričnete takoj. Pri uporabi učinkovin na bazi hormonov pa je možno, da je potrebno počakati nekaj časa, odvisno od posamezne vrste kontracepcije. O tem se posvetujte z vašim ginekologom.

Spolni odnosi so potrebni za uspešno OPLODITEV in po tem procesu še zanositev.

Ko ste mnenja, da je do zanositve prišlo (običajno zamuja menstruacija) opravite test nosečnosti. V kolikor je ta pozitiven se naročite za pregled pri ginekologu. Zanositvi lahko sledijo trije različni dogodki; nosečnost (otrok), izvenmaternična ali ektopična nosečnost ter splav.

PROCES ZANOSITVE

Zigota se začne takoj deliti. To pa še ne pomeni zanositve, sledi vgnezditev. 3 do 4 dni se celice delijo v jajcevodu in nadaljujejo pot do maternične votline, kjer lahko prosto lebdijo še 3 dni. Potem pa se začno zunanje celice usmerjati proti steni maternice. Celice, ki obdajajo nastajajoči zarodek, skupaj z maternično steno tvorijo žilje in posteljico. To je zanositev.

TEST NOSEČNOSTI

Večina testov nosečnosti, ki jih lahko sami kupite in opravite doma, je narejena v obliki palčke, na katero morate urinirati. Pri čemer se priporoča srednji urin (ne torej takoj začetni ali čisto končni). Priporoča se delanje testa v jutranjih urah. Zakaj urin? Posteljica proizvaja hormon humani horionski gonadotropin (hCG), ki ga lahko merimo v urinu 14 dni po ovulaciji jajčeca, ali v krvi 6-7 dni po ovulaciji jajčeca. Prvi znaki nosečnosti se na ultrazvoku vidijo od konca 4. tedna nosečnosti naprej.

Najpogostejši način ugotavljanja je s testom nosečnosti, ki temelji na prisotnosti hCG v urinu in se izvaja po izostanku prve menstruacije.

IZVENMATERNIČNA ALI EKTOPIČNA NOSEČNOST

O tej vrsti nosečnosti govorimo, ko se skupek celic v maternici vgnezdi nepravilno, ali pa pride do vgnezditve zunaj maternice, v jajcevodu, jajčniku, ali v trebušni votlini. Znaki za izvenmaternično nosečnost so lahko vse od manjše krvavitve pa do hudih bolečin v spodnjem delu trebuha, nizkega krvnega pritisk, blede kože in hude krvavitve. Če ne ukrepamo, lahko pride do izkrvavitve.

V primeru, da pride to tovrstne zanositve se lahko zgodi dvoje. Ali se skupek celic sam od sebe izloči, lahko celo tako, da tega niti ne opazimo, ali pa je potrebna odstranitev z zdravniško pomočjo (kirurški poseg, aspiracija, zdravila), ker se običajno zgodi nekje med 10. in 12. tednom nosečnosti.