KONTRACEPCIJA

Kondom

Kondom je lahko za moške ali za ženske, pri čemer je najbolj pogost v uporabi moški. Ščiti tako pred zanositvijo, kot tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi. Kondomi za moške so različnih velikosti, barv, oblik in tudi iz različnih materialov (lateks, poliuretan, plastična masa ali živalsko tkivo). Najbolj dostopna in tako tudi najbolj pogosta je uporaba kondomov iz lateksa. Večina kondomov je prekritih z lubrikanti, kar olajša uporabo, nekateri pa celo s spermicidi, ki dodatno pripomorejo k zaščiti. Ob pravilni uporabi je zaščita pred zanositvijo stoodstotna. Kondom se natakne na penis, ko je ta že v erekciji in ujame semensko tekočino da se ne razlije v nožnico.

Femidom

Femidom ali ženski kondom je prav tako iz lateksa in deluje na enak način. Vstavi se ga v nožnico tako, da prekrije stene. Zanesljivost je podobna kot pri moškem kondomu. Dosegljiv je brez recepta in vsem, kljub temu pa njegova priljubljenost in prodaja v razvitih državah pada. Eden od razlogov bi lahko bila cena, saj je v določenih primerih lahko občutno dražji od kondomov za moške.

Diafragma

Diafragma je gumijasta opna, katere obliko določa z gumo ovit kovinski obroč v njenem robu. Ob vstavitvi v nožnico se prilagodi materničnem vratu in preprečuje semenčicam vstop v maternico. Med spolnim odnosom se lahko premakne, zato je za učinkovitost potrebna souporaba spermicidov, ki uničijo morebitne pobegle spermije. Namesti se jo lahko pred spolnim odnosom. Če gre za več kot tri ure prej ali pa za več spolnih odnosov zaporedoma, je potrebno dodatno nanašanje spermicidov. Po spolnem odnosu jo pustimo v nožnici še 6 ur, da zagotovimo njeno učinkovitost, a ne več kot 24 ur. Ob pravilni uporabi s souporabo spermicidov je neučinkovita v le v 4 do 8 odstotkih. Preprečuje pa tudi prenos nekaterih spolnih bolezni in zmanjšuje možnost raka na materničnem vratu. Izbira prave diafragme zahteva pregled in jo predpiše ginekolog.

Spermicidi

Spermicidi so kemične snovi, ki uničijo semenčice.Na voljo so v obliki kreme, gela, pene, pršil ali nožničnega vložka. Pred spolnim odnosom jih namestimo globoko v nožnico. Učinkoviti so v kombinaciji z drugimi vrstami kontracepcije, kot samostojno sredstvo so manj zanesljivi. Snov je brez barve, vonja in okusa, poleg kontracepcije pa deluje tudi kot lubrikant.

Maternični vložek

Maternični vložek deluje tako, da preprečuje srečanje semenčice in jajčeca. Je v obliki črke T sestavljen iz plastike in bakra. Vstavi in odstrani ga ginekolog v maternico in deluje od tri do deset let, odvisno od vsebnosti bakra. Maternični vložek ima dve nitki, ki ležita znotraj nožnice in tako lahko vedno preverite, če je v pravilni legi. V primeru, da se premakne ali pride do zapletov, so znaki sledeči: krvavitve, bolečine v trebuhu, gnojni izcedek iz nožnice, izostanek menstruacije, povišana temperatura. Njegova uporaba se ne priporoča za slabokrvne ženske in tiste, ki še niso rodile. Njegova učinkovitost je 99%.

Intrauterini sistem s hormonom (IUS) – Mirena

Intrauterini sistem s hormonom (IUS) je maternični vložek s hormonom. Namesto bakra vsebuje hormon progestagen, ki se počasi sprošča v maternico. S tem ko zgosti sluz v materničnem vratu, preprečuje dostop spermijem. Sistem vstavi ginekolog in lahko deluje do pet let, postopek je izjemno kratek in enostaven. Odstranitev je možna kadarkoli in tudi plodnost se povrne takoj. Poleg tega, da blaži ali celo prepreči menstrualne cikle, ščiti pred okužbami v medenici in rakom na maternični sluznici. Učinkovitost je 99,8%. Kot stranski učinek so lahko neredne krvavitve, glavobol, slabost in napetost v dojkah. Se ne priporoča kot prva izbira za ženske, ki še niso rodile. Dovoljena je uporaba med dojenjem. Pravilen položaj se preverja z nitko, ki sega v nožnico.

Kontracepcijske tablete

Kontracepcijske tablete preprečujejo zanositev, ne pa tudi prenosa spolno prenosljivih bolezni. Jemlje jih ženska 21 dni zapored, po tem pa sledi 7 dni prekinitve. V tem času nastopi menstruacija. Tabletka vsebuje hormone, ki preprečujejo ovulacijo (mesečno sproščanje jajčec iz jajčnikov) in spremenijo sluz v materničnem vratu, da postane gosta in otežuje dostop spermijev v maternico. Metoda je več kot 99-odstotno zanesljiva. Obstaja več različnih vrst glede na ponudnika in vsebnost hormonov. V dogovoru z ginekologom se odločite za vam primerne tabletke.

Hormonske injekcije

Hormonske injekcije (progestagenske depo injekcije) začasno preprečijo nastanek jajčeca, ovirajo vstop semenčic in tako preprečijo oploditev. Vsebujejo koncentracijo ženskih spolnih hormonov. Vsake tri mesece vam zdravnik vbrizga injekcijo v mišico. Ob daljši uporabi so možni izostanki menstruacije, kar pa ne pomeni zanositve. Če mislite, da ste noseči, kljub tem podatkom naredite test. Njihova učinkovitost je 99%. Njihova pozitivna stran je v tem, da je možna uporaba tudi med dojenjem. Negativno pa je to, da se plodnost povrne šele po nekaj mesecih uporabe in ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi. Injekcij ne smejo uporabljati ženske s težavami z jetri, s krvnimi strdki, z rakom na dojki in nepojasnjenimi krvavitvami.

Hormonski vsadek

Hormonski vsadek je majhna paličica, ki vsebuje hormon progestagen. Ta se dnevno sprošča in preprečuje ovulacijo, potovanje jajčeca in vstop semenčic. Vsadek vsadi ginekolog pod kožo ob menstruaciji. Deluje tri leta, potem pa je potrebna odstranitev in po željo vstavitev novega. Po odstranitvi se plodnost hitro povrne. Učinkovitost je 99,95%. Primerni so med dojenjem. Stranski učinki so lahko draženje kože na mestu, kjer so ga vstavili, glavoboli, neredne krvavitve, spremembe razpoloženja, boleče dojke, vpliv na koži, povečanje telesne teže. V Sloveniji niso na voljo.

Kontracepcijski obliž

Kontracepcijski obliž je kvadraten obliž, ki vsebuje hormona estrogen in progestagen. Počasi se sproščata skozi kožo. Namestimo ga lahko na zadnjico, trebuh ali zgornji del telesa, nikakor pa ne na dojke. Namestimo ga enkrat tedensko, tri tedne zaporedoma, temu sledi teden premora, ko nastopi menstruacija. Hormoni preprečujejo ovulacijo in zgostijo sluz, ki preprečuje dostop spermijem. Možni stranski učinki so glavoboli, vmesna krvavitev, napetost dojk in draženje kože. Njihova učinkovitost je 99,7%.

Nožnični prstan ali vaginalni obroček

Nožnični prstan ali vaginalni obroček tako kot kontracepcijski obliž vsebuje hormona estrogen in progestagen. Je v obliki obročka, ki v premeru meri 5 cm. Vstavi ga ženska sama v nožnico, kjer se obdrži med stenami. Deluje tri tedne, potem pa sledi teden premora, ko ga je potrebno odstraniti in po tem vstaviti novega. Blaži menstrualne krče in krvavitve. Stranski učinki so draženje nožnice, nelagodje, izcedek, slabost, občutljivost dojk, zaznavanje njegove prisotnosti med spolnim odnosom. Njegova zanesljivost je primerljiva z učinkom kontracepcijskih tablet, torej 99%.

Postkoitalna tabletka

Tabletka po spolnem odnosu ali postkoitalna tabletka (tudi jutranja tabletka) se vzame po nezaščitenemu spolnemu odnosu. V Sloveniji je bilo do nedavnega tako, da je bila vsaka ženska upravičena do te tabletke zastonj ne glede na to, v kateri zdravstveni instituciji (kjer jo imajo) jo zahteva in ne glede na zavarovalni status. Trenutno je dosegljiva v lekarnah brez recepta od različnih ponudnikov. Njeno delovanje je učinkovito najkasneje do 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu. Od novembra 2010 pa je na voljo tudi nova tabletka, ki je učinkovita do 120 ur po spolnem odnosu. Od ponudnika je odvisno koliko tablet je potrebno vzeti, gre pa za dva odmerka v razmiku 12 ur. Tabletka vpliva na ovulacijo, da jo zavre in tako ne pride do oploditve. Najbolj pogosti stranski učinki so slabost (tudi bruhanje), glavobol, omotičnost, utrujenost, bolečine v trebuhu, občutljivost dojk, neredna krvavitev, neuspešna zaščita pred nosečnostjo s pomočjo hormonskih učinkovin do naslednjega menstrualnega ciklusa. Učinkovitost je med 70% in 90%, če ste je uporabili v skladu z navodili. Če je do zanositve že prišlo, jutranja tabletka ne prekine in nima nikakršnega vpliva na nosečnost. Uporaba te tabletke se ne priporoča kot reden način kontracepcije, nekajkrat letno pa vam ne more škoditi.

Sterilizacija

Sterilizacija je dokončen in nepopravljiv način kontracepcije. Zatorej resnično potrebuje tehten premislek pred izvedbo. Sterilizacijo moškega je teoretično možno odpraviti, vendar je proces zapleten in le redko uspešen. Pri moškem gre za kratek (10-15 minut) kirurški poseg, ki zahteva lokalno anestezijo. Cevki, po katerih potujejo spermiji, prerežejo ali zaprejo. Še vedno prihaja do izliva semenske tekočine, a v njej ni spermijev. Metoda pa ni takoj učinkovita, potrebno je še nekaj mesecev, da se res izločijo vsi spermiji iz semenske tekočine. V tem času je potrebna uporaba drugih kontracepcijskih sredstev. Za potrditev uspešnosti opravijo dva testa v razmiku štirih tednov, ki morata biti negativna za prisotnost spermijev.

Sterilizacija ženske za razliko od moške nikakor ni odpravljiva. Tudi tukaj prerežejo ali zaprejo jajcevoda, da jajčeca ne morejo potovati skozi. Lahko gre uporabo za lokalne ali splošne anestezijo pri posegu. Ženska pa mora ostati v bolnišnici od enega do treh dni. Menstruacije so še naprej normalne, lahko le malce bolj obilne.

Poseg ne vpliva na spolno poželenje, užitek ali zmožnost za spolne odnose. Ne preprečuje prenosa spolno prenosljivih bolezni. Zanesljivost te metode je 99,5%.

Naravne metode

Naravne metode zahtevajo izjemno poznavanje ženskega telesa in izogibanje spolnim odnosom v dnevih najvišje plodnosti. Najbolj učinkovita je uporaba večih metod hkrati. Dnevno merjenje telesne temperature, spremembe lepljivosti sluzi pri vhodu v maternico, štetje dni in preračunavanje, kdaj bo nastopila ovulacija (zanesljivo le ob rednih menstruacijah), opazovanje znakov, kot je sprememba razpoloženja in napetost dojk, ki običajno nastopi v drugi polovici menstrualnega ciklusa. Te metode lahko vplivajo na spolno življenje in ne upoštevajo morebitnih odstopanj v menstrualnem ciklusu. Priporočajo se parom, ki so pripravljeni tvegati morebitno nosečnost. Ob zelo natančni in pravilni uporabi je zanesljivost med 95 in 97 odstotki.