Popotnica

Kakšno popotnico bi morali dati otrokom?

Najpomembnejše je, da otrok zna poskrbeti zase. To se začne že zelo zgodaj v otroštvu. Učimo ga jesti, hoditi, se obleči, opraviti potrebe itd. To je vsekakor osnova.

Ne vem pa koliko se vas (nas) posveti tudi drugim veščinam, ki so vsekakor po mojem mnenju zelo pomembne. Kuhanje, pranje perila, menjava žarnice, zabijanje žebljev, šivanje, ipd.

Zamislite si, ali bi vaš otrok znal živeti sam v neki bivalni enoti in poskrbeti za vse. Si zna skuhati kosilo? Ne samo narediti sendviča ali pa ocvreti jajc. Pravo kosilo. Si zna oprati oblačila? Zna pospraviti? Zamenjati žarnico? Zašiti luknjo na hlačah?

Pred otroci to vidimo z drugega vidika. Ko spoznamo partnerja. Nekateri znajo veliko stvari in so sploh zelo priročni. Drugi…drugim še vedno vse dela mama. Zna se lepo obleči in hoditi v službo, vendar pa mu pere, lika, kuha in pospravlja mamica. Ja, saj je obema lepo. Mama je srečna, da jo otrok še vedno potrebuje (čeprav je že zdavnaj odrasel), ‘otroku’ pa seveda ustreza, da je za vse poskrbljeno, brez pretiranega napora.

Meni osebno je to zelo neprivlačno. Ničesar ne zna narediti sam in seveda pričakuje, da bom jaz naredila vse namesto njega. Po eni strani, ‘kot v starih časih’, po drugi pa so tega navajeni od doma. Najbrž posledično zaradi prvega razloga. Doma so videli, kako mama poskrbi za vse, oče pride iz službe, se usede na kavč in je strežen od spredaj in zadaj, mama pa uredi vse ostalo. Otroke, hišo, hrano, perilo, itd.

Ko vzgajate svoje otroke (punce ali fante), pomislite ali njihovim bodočim partnerjem želite takega partnerja? Ali bi si vi želeli takega partnerja?

Jaz, hvala lepa, ne potrebujem nekoga, ki si ne zna niti perila oprati, kaj šele kaj popraviti. Ja, saj znam sama, ampak tudi on bi lahko kaj znal.

Temu primerno moj sine opravlja veliko domačih opravil. In še z veseljem. Pomaga pri kuhanju, pomiva po tleh, posodo zloži v stroj, briše prah, obeša in pobira perilo, itd. Najprej, ker je treba doma pomagati, potem pa ker hočem, da zna stvari sam. Da ko odraste in gre na svoje, ne vozi za vikend k meni prati perila in vsak dan na kosilo. Zmaga. 2x. 🙂

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.