Atopijski dermatitis in sindrom rdeče kože

Atopija je neobičajna reakcija na običajne snovi iz okolja. Atopijski dermatitis pa ni samo alergija, gre za okvaro pregrade na koži oz. pomeni pomanjkanje medceličnih maščob. Zdravljenje kožnih obolenj, kot je Atopijski dermatitis in tudi drugih, poteka z uporabo krem, ki vsebujejo kortikosteroide. Dolgotrajna uporaba kortikosteroidov pa vodi v odvisnost in poslabšanje bolezni. Sindrom rdeče kože je torej odvisnost od kortikosteroidnih zdravil.

Sama sem se z Atopijskim dermatitisom prvič srečala pri svojem tretjem otroku. Res gre za bolezen, ki spremeni življenje tebi in tvojim bližnjim. Nemočen dojenček, star le nekaj mesecev računa nate, da boš poskrbel zanj. A kljub temu, da narediš vse, kar naj bi, kar sploh lahko, se težave še kar pojavljajo. Mešajo se občutki krivde, nemoči, skrbi, dvomov… Srce se ti trga ko se malček nenehno praska, se ponoči stalno zbuja, neutolažljivo kriči ob nanašanju kreme…

locoidonTudi nam so seveda predpisali kortikosteroide, ki pa sem jih na otroku uporabila točno trikrat. In še to takrat, ko res nič več nikakor ni pomagalo, ne dieta, ne nega, ne kaj drugega,… Se pa zelo hitro ujameš v to hitro rešitev, ki jo kortikosteroidna krema prinaša. Vse bi naredil, da otroku olajšaš trpljenje in če ne veš, kakšne so lahko posledice… Vso energijo, čas, voljo in odločnost smo posvetili temu, da bi se uporabi teh krem čim bolj izognili.

Ravno zaradi zgodb ljudi, ki so kortikosteroide uporabljali preveč in torej do te mere, da se je potem razvil sindrom rdeče kože, sva bila s partnerjem pri uporabi teh krem izredno previdna. Sva se pa tudi zelo hitro odločila, da rešitev za vse to poiščeva drugje.

omega-3Jasno nama je postalo, da s kremami lajšava simptome, ne pa vzroka. Rešitev za najinega sinka sva našla v popolnoma naravnih Omega 3 maščobnih kislinah. V letu in pol od kar malček jemlje te dodatke so se težave s kožo pojavile nekajkrat, običajno ob padcu imunskega sistema. Alergija na določena živila ostaja, lahko pa rečem, da ni več neprespanih noči, kričanja in nenadzorovanega praskanja, ki jih Atopijski dermatitis prinaša.

Napisal/a

Zaenkrat še ni komentarjev.

Pustite komentar

Morate biti prijavljeni, da lahko komentirate.