ZDRAVSTVENI VZROKI ZA NEPLODNOST PRI žENSKAH

Nepravilnosti pri ovulaciji (anovulacija) povzročajo hormonske motnje, bolezni jajčnikov (npr: policistični jajčniki), resne težave s telesno težo (večja izguba ali prekomerna teža), prekomerna telesna vadba, tumor, stres, motnje v delovanju ščitnice, okužbe, nenormalno zvišana raven prolaktina (hiperprolaktinemija). Simptomi za tovrstne težave se kažejo v neredni ovulaciji ali pa popolnem izostanku ovulacije. V eni od faz dozorevanja in priprave na oploditev je moten razvoj jajčeca.

Nepravilnosti na jajcevodih so posledica vnetij, spolno prenosljivih bolezni, ektopične nosečnosti, kirurških posegov, tuberkuloze, endometrioze, vnetje slepiča. Te nepravilnosti se odkrije šele ob težavah z zanositvijo ali pa, če gre za kakšno od zgoraj naštetih stanj. Lahko se naredijo brazgotine na jajcevodih, lahko se zvijejo ali priraščajo na druga tkiva v bližini. V vsakem od primerov je onemogočeno srečanje semenčice in jajčeca.

Okužbe na zunanjem spolovilu (vulva) in v nožnici (vagina) povzročajo neplodnost, če se jih ne zdravi pravočasno. Gre za spolno prenosljive bolezni kot so klamidija, gonoreja, sifilis. Poleg tega pa še genitalni herpes, rak zunanjih spolovil in rak nožnice. Simptomi tovrstnih težav so glede na obolenje specifični. Znak neplodnosti pa se lahko ugotovi takoj (npr. po odstranitvi rakavega obolenja), ali pa šele ob poskusu zanositve.

Nepravilnosti na materničnem vratu so posledice vnetij, prisotnosti protiteles (proti semenčicam) in raka materničnega vratu. Kažejo se pa v neustreznosti cervikalne sluzi, ki ne prepušča semenčic, da bi lahko nadaljevale svojo pot do jajčeca. In pa kot ektropija cervikusa, kar pomeni, da se del notranjega dela materničnega vratu obrne navzven preko zunanjega dela. Znak te motnje je v izcedku iz vagine.

Nepravilnosti na maternici so lahko benigni tumorji (miomi), ki preprečujejo krčenje maternice ali pa povzročijo splav. Pomanjkanje progesterona je druga nepravilnost, ki se kaže v nerednih krvavitvah ali močnejši in boleči menstruaciji. Tretje stanje pa je rak maternične sluznice, ki se običajno pojavlja šele po 55. letu starosti in se kaže v vaginalnih krvavitvah.

Endometrioza je stanje, ko se del odluščene maternične sluznice v procesu menstruacije ugnezdi na druge organe iz tega nastanejo ciste, ki povzročajo vnetja in brazgotine.

Nepravilnosti na jajčnikih so lahko tumorji, s tekočino napolnjene ciste, policistična bolezen jajčnikov (PCOD). Če gre za benigni tumor ali cisto, je zdravljenje potrebno samo kadar ovirajo združitev semenčice in jajčeca in pritiskajo na organe v okolici, kar je lahko zelo nevarno. V primeru malignega tumorja pa je potrebna operacija in kemoterapija.

PCOD je stanje, ko so jajčniki povečani in odebeljeni. Pod površino se nahajajo majhne ciste, ki lahko povzročajo splav, težave z ovulacijo. Simptomi so neredna menstruacija, akne, debelost, povečani jajčniki s cistami in nenormalne ravni različnih hormonov.

Turnerjev sindrom je kromosomska okvara, kjer gre za spremenjeno število spolnih kromosomov in prizadene samo ženske. Simptomi so v odsotnosti ali pa v zelo upočasnjenem razvoju spolnih značilnosti, nižja rast. Spolni znaki se kljub ženskemu videzu nikoli ne razvijejo. Menstruacijo se sicer lahko izzove s hormoni, a posledica neplodnosti ostaja.

Poškodovani organi kot posledica operacije, zdravljenje raka, zdravljenje z določenimi zdravili in izpostavljenost sevanju so še dogodki, ki prav tako lahko negativno vplivajo na vašo plodnost in imajo za posledico enega od zgoraj naštetih stanj.