ZDRAVSTVENI VZROKI ZA NEPLODNOST PRI MOšKIH

Motnje semenčic so različne. Manjše število je posledica hormonov, zapore, neželenih učinkov določenih zdravil, dejavnikov iz okolja (kajenje, alkohol, droge, veliko savne ali vročih kopeli), okužbe. Slabi gibljivosti in slaba kvaliteta (okvare, prekratka življenjska doba, da bi dosegli jajčece) so posledica spolno prenosljivih bolezni (gonoreja), cigaret, strupov, nekaterih drog, sevanja, hormonskih sprememb.

Azoospermija je stanje ko ni semenčic v semenski tekočini. Novejše metode v tem primeru predvidevajo iskanje semenčic v modih in obmodku.

Hipogonadizem je posledica motnje delovanja hipofize ali bolezni testisov, ki vpliva na količino zadostnih hormonov. To se kaže v neplodnosti, simptomi pa so v izgledu moškega (manj poraščenosti, visok glas, zmanjšana spolna sla, slaba razvitost mišic, nerazvitost genitalij).

Protitelesa nastajajo, ker semenčice spoznajo kot nekaj, kar je potrebno odpraviti, pozdraviti. To je posledica delovanja imunskega sistema, ki želi »ozdraviti« okvaro. Pod mikroskopom se lahko vidi, kako protitelesa napadajo semenčice. Te so zlepljene in njihova gibljivost je močno zmanjšana. Protitelesa lahko nastajajo tudi pri ženski iz enakih razlogov.

Klinefelterjev sindrom prizadene samo moške. Možnost za to motnjo se viša s starostjo matere ob zanositvi oz. rojstvu. Gre pa za enega ali več dodatnih kromosomov v celicah. Praktično zmeraj se povezuje s stanjem azoospermije. Vpliv na plodnost pa lahko je ali pa ni. Poleg tega sindroma so še druge kromosomske nepravilnosti, ki vplivajo na nastajanje semenčic.

Rak testisov vpliva na potek spermatogeneze (nastajanje spermijev), zdravljenje pa ne vpliva na zdravi del in tako ne vpliva na plodnost. V primeru, da se ga ne odkrije dovolj zgodaj, je lahko tudi usoden.

Retrogradna ejakulacija pomeni, da se semenska tekočina izliva v mehur, ker mišica, ki sicer usmerja pot tekočine ne deluje pravilno. Semenčice so sicer zdrave in se jih lahko zbere in vstavi v žensko.

Nespuščeni (retinirani) testisi prav tako vplivajo na sam nastanek spermatogeneze, ki se odvija na nižji temperaturi, kot je telesna. Pri tem pa gre za to, da testis ostane v trebušni votlini, kjer je pretoplo za nastanek semenčic. Ker gre običajno za samo enega od obeh, je neplodnost lahko popolna, ali pa gre samo za malenkost manjše število semenčic. Obstaja možnost, da se sam spusti, ali pa se to opravi kirurško, kar pa le redko vpliva na plodnost.

Varikozne (krčne) žile je stanje, ko se kri zbira v razširjenih venah. Kakšna je točna povezava z odpovedjo spermatogeneze še ni čisto določeno. Nekaterim pomaga prevezovanje razširjenih ven, ne pa vsem. Ostalo ostaja stvar razprav in različnih mnenj.