ZDRAVLJENJE

Vrste zdravljenja so odvisne od tega, kakšen je vzrok. Če se le da, se neplodnost zdravi. V primerih ko to ni mogoče je naslednji korak oploditev z biomedicinsko pomočjo. Umetna oploditev pride v Sloveniji v poštev samo za poročene pare ali tiste v zunajzakonski skupnosti.

Zdravljenje z zdravili, ki vzpodbudijo normalno ovulacijo in vzpostavijo ugodno hormonsko ravnovesje. Vrsto zdravila vam določi ginekolog glede na tisti del v procesu ovulacije, ki potrebuje vzpodbudo. Za večjo učinkovitost se ta zdravila uporabljajo sočasno z načrtovanim spolnim odnosom ali umetno osemenitvijo (IUI).


Injekcije hormona
horionskega gonadotropina (hCG) skupaj s folikli stimulirajočega hormona (FSH) vplivajo na sprostitev jajčeca.

Zdravljenje s FSH ni vedno samo po sebi učinkovito, zato se skupaj z njim uporablja še hormon LHRH (luteinizirajoči hormon sproščajoči hormon), ki na jajčnike deluje zaviralno in je še posebno učinkovit pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov.

Bromokroptin je učinkovina, ki se uporablja za zdravljenje povišane ravni prolaktina v krvi.

IUI je najbolj preprosta tehnika umetne oploditve. V laboratoriju pripravljeno seme partnerja (darovalca) se s pomočjo posebnega katetra prenese v maternico, v času ovulacije. Tovrstni poseg je primeren predvsem ko gre za težave s prehodnostjo jajcevodov.

Operativno zdravljenje nastopi, ko zdravila in hormoni ne odpravijo težave in bi se z operacijo lahko rešilo zaplet (npr. odstranitev ciste). Ko še to odpove pa je naslednji korak OBMP ali oploditev z biomedicinsko pomočjo. Različni postopki sledijo.

IVF ali oploditev zunaj telesa. Gre za združitev semenčice in jajčeca v laboratoriju. Semenčice in jajčeca dajo v primerno okolje na 37 stopinj in počakajo, da pride do oploditve jajčec. Oplojeno jajčece se potem vstavi s pomočjo cevke vstavi v maternico, če je proces uspešen in se pogoji ugodni se vgnezdi in razvija naprej. S hormoni se spodbuja rast in razvoj jajčec. Če gre za več zarodkov, ki so uspešno nastali se lahko ostale zamrzne za morebitne kasnejše poskuse.

ICSI ali vnos semenčice v citoplazmo jajčne celice. Pri tem gre za dejanski vnos ene semenčice v jajčno celico, ki je pridobljena po ovulaciji. Če je oploditev uspešna se postopek nadaljuje kot pri IVF.

IVM je podoben poseg samo brez hormonske stimulacije. Vse ostalo poteka enako kot pri IVF.

GIFT ali prenos gamet v jajcevod. Podobno kot pri IVF se najprej s hormoni vzpodbuja rast in razvoj jajčnih celic, po tem pa se jajčece in semenčice ločeno vstavi v jajcevod, kjer pride do oploditve. Ta tehnika je sprejemljiva tudi za vernike, ki ne odobrava zunajtelesne oploditve.

Prenos blastociste dejansko pomeni, da se goji zarodek v laboratoriju dlje časa, do velikosti nekje sto celic. V primeru, da zarodek preživi toliko časa, se ga vstavi v maternico (IVF postopek). Metoda pa ima tudi drugo stran, namreč četudi ne preživi toliko časa v laboratoriju, bi lahko v maternici.

TESA je postopek pridobivanja semenčic iz mod ali nadmodka. Ta se opravlja pri moških, ki imajo azoospermijo.

Elektroejakulacija je postopek pridobivanja semenčic z uporabo rektalne električne sonde. Uporablja se pri moških, ki imajo težave z erekcijo.

Predimplantacijska genetska diagnostika pomeni, da se zarodku pred vstavitvijo v maternico preveri genetski material. Iz tri dni starega zarodka se vzame celice in se s tem izloči nezdrave zarodke. Tako se poveča možnost zanositve in zdravega otroka.

Zanositev z darovano jajčno celico je lahko uspešna pri ženskah s prirojenimi težavami, v prezgodnji menopavzi, ki so že starejše in tistih, ki ne najdejo vzroka neplodnosti. Ustrezno jajčece se išče po skupnih točkah darovalke in prejemnice.

Zamrzovanje semena se opravlja predvsem pri moških, ki imajo težave z dajanjem semena (rak, predvideno škodljivo zdravljenje, paraplegiki,…) ali pa jim kakovost semenčic hitro upada.

Zamrzovanje zarodkov je zelo nepredvidljivo. Uspešna zanositev je po vstavitvi teh odmrznjenih zarodkov precej nizka.

Kdo krije stroške zdravljenja?

Stroške zdravljenja neplodnosti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje, v kolikor imate urejeno zdravstveno zavarovanje. Omejeni so samo postopki umetne oploditve z biomedicinsko pomočjo (iz epruvete), kjer jih zavarovalnica krije vsaj štiri. Po uspešni zanositvi in načrtovanju naslednjega otroka so kriti ponovno štirje posegi.

Naj omenim, da je pomembno, da preverite pri svoji zavarovalnici, kako je s tem v vaši pogodbi. Čeprav spada te postopke krije ZZZS, previdnost ne bo odveč. Ne bi bilo prvič, da se morali pari plačati po že opravljenem postopku.

Cena oploditve z biomedicinsko pomočjo se sicer giblje okoli 1300 evrov plus stroški za morebitna zdravila.

Kje poteka zdravljenje?

Vaš osebni ginekolog (oz. zdravnik) je tisti, ki bo prvi poskušal odpraviti vzroke za neplodnost. Najprej z zdravili in hormoni, potem pa bo presodil, kako naprej. Temu sledi postopek v vam najbližji ustanovi, ki opravlja preglede, operacije in postopke OBMP, kar je odvisno od kraja kjer živite oz. imate ginekologa. (UKC Ljubljana, UKC Maribor, Center za OBMP Postojna, Zdravstveni zavod Dravlje,…).