VPLIVI NA NE/PLODNOST PRI žENSKAH

Starost je vsekakor prvi pomembni faktor. V današnjem času se vse več žensk odloča za prvega otroka kasneje, kot je to bilo včasih in sicer nekje okoli 30. leta. Žensko telo je na vrhuncu plodnosti okoli 25. leta starosti. Pri tem je največji faktor starost jajčec, ki se hitro starajo in prinašajo s starostjo morebitne zaplete, ki jih v mlajši dobi ne bi bilo.

Dednost je, tako kot starost, dejavnik na katerega ne morete vplivati. Po svoji mami pa lahko vidite, za kaj ste bolj dovzetni. Kot primer naj omenim menopavzo. Če do nje pride že pri 45 letih, pomeni da je najbrž tudi vaša doba najvišje plodnosti krajša.

Telesna teža in tudi vsi faktorji, ki sledijo, so posledica naših dejanj. Za najvišjo možno plodnost ni priporočljivo, da ste presuhe, saj se hormon estrogen kopiči v maščobnem tkivu. Pretiravanje pa spet ni zdravo, več kot 20 odstotkov nad normalnim indeksom telesne mase, se poleg estrogena izloča tudi moški hormon androgen, kar lahko vodi celo v sterilnost.

Prehrambene navade vplivajo na hormonsko ravnovesje. Pod to spadajo pogoste diete, strogo vegetarijanstvo, znižanje telesne maščobe kot posledica prekomerne telesne vadbe ali profesionalnega ukvarjanja s športom (tudi premalo telesne vadbe lahko vpliva negativno)

Kajenje vpliva na jajčeca (poškodujejo ali celo uničijo),  na odpornost organizma, pa tudi na to, kdaj bo nastopila menopavza. Pri kadilkah v povprečju nastopi prej kot pri nekadilkah, nikotin torej zmanjšuje rodno dobo.

Droge z najslabšim učinkom na plodnost so hkrati tudi najbolj pogoste. To so alkohol, marihuana, kofein (pri prekomernem uživanju – več kot 3 skodelice na dan) in kokain.

Spolno prenosljive bolezni običajno vplivajo na zamašitev jajcevodov. Z vsako okužbo se povečuje možnost težav. Pri tem je najbolj udarna Klamidija, ker lahko dolgo ostane neopažena in ima čas narediti škodo na jajcevodih. Večje tveganje pa prinašajo okužbe v predelu medenice.

Plevično vnetje (PV) ali medenična vnetna bolezen lahko povzroči zabrazgotinjenje enega ali celo obeh jajcevodov. To onemogoča srečanje semenčice in jajčeca. Značilno je, da se tovrstna vnetja odkrije zelo pozno, ker ni simptomov. Je pa zato vzrokov za tako obolenje kar nekaj (bakterije, izzvani splav, uporaba materničnega vložka, gonoreja, klamidija, spolni odnosi brez kondoma).

Stres ima močnejši vpliv na naše zdravstveno stanje, kot se nam morda zdi. S hitrejšim načinom življenja in bolj obremenjujočimi težavami, ki doletijo ženske v današnjem času, se težave kažejo tudi na področju plodnosti. Depresija je eno od stanj, ki vpliva na nerednost menstrualnega ciklusa (s tem ovulacijo) in posledično na plodnost.

Kemikalije, toksini, sevanje, hlapi. Izpostavljenost tem dejavnikom je lahko nevarno za plodnost pri ženskah in tudi pri moških.