PREGLED IN TESTI ZA UGOTAVLJANJE NEPLODNOSTI

Ob ugotavljanju vzrokov neplodnosti se pri moškem pregleda obliko, število, vzdržnost in gibljivost semenčic. Pri ženski se preverja ustrezno raven hormonov, kako pogosto ima ovulacijo, prehodnost jajcevodov, prisotnost cist (kot posledica endometrioze). Ključno je, da se preveri oba partnerja, drugače uspešnost pri iskanju vzrokov ni zagotovljena. Pa še pri pregledu obeh obstajajo primeri, ko nikoli ne ugotovijo zdravstvenega vzroka za težave.

Testi so namenjeni ugotavljanju plodnosti, za katero je ključna dobra forma semenčic, redne ovulacije, prehodnost jajcevodov in zdrava maternica.

Moški se dogovorijo za pregled pri splošnem zdravniku, ki opravi test (spermiogram) in vzame bris sečevoda. S tem ugotavljajo število in kakovost semenčic. Pregleda se tudi kri, za morebitno okuženost s spolno prenosljivimi boleznimi.

Ženska teste opravlja pri ginekologu.

Najprej se ugotovi, ali je ovulacija redna. Ko se iz jajčnika izloči jajčece, to vpliva na raven določenih hormonov v telesu kar lahko merimo na več načinov. Z urinskim testom, z opazovanjem cervikalne sluzi, z merjenjem bazalne telesne temperature, s pregledom dojk in ščitnice ter z  ultrazvokom jajcevodov, jajčnikov in maternice.

Z odvzemom brisa se preverja prisotnost infekcij. S pregledom krvi se ugotavlja prisotnost hormonov, potrebnih za zanositev, pa tudi okuženost s spolno prenosljivimi boleznimi.

Z ultrazvočnim pregledom pogledajo obliko in  notranjost maternice. Ta pokaže morebitno prisotnost tumorjev, polipov in cist. Z rentgenskim pregledom pa se poleg tega vidi tudi delna ali popolna zamašenost jajcevodov.

Biopsija je odvzem majhnega vzorca celic ali tkiva, ki se ga potem testira in preveri, kakšne bi lahko bile težave.

HSG – histerosalpingografija je kontrastna radiološka preiskava, ki pokaže morebitne nepravilnosti na jajcevodih, maternici, materničnem vratu in tudi v določenem predelu trebuha.

Histeroskopija je pregled medeničnih organov s pomočjo majhne kamere.