ZANOSITEV

Zanositev je lahko posledica nezaščitenih spolnih odnosov ali zdravljenja neplodnosti.

Ko govorimo o nezaščitenih spolnih odnosih, je zanositev (in po tem nosečnost) svetovno gledano, v kar tretjini  primerov, še vedno nenačrtovana ali celo nezaželena. V veliki večini teh primerov kontracepcijsko sredstvo ne opravi svoje funkcije ali pa se ga sploh ne uporabi. So pa zato 100% zaželene tiste zanositve, ki so rezultat zdravljenja neplodnosti. Par se zavestno odloči, da si želi otroka in si, zaradi obstoječih težav, poišče zdravniško pomoč.
V vsakem primeru je sam proces zanositve posledica uspešne oploditve, združitve jedra moške semenčice in jedra ženskega jajčeca. Hkrati pomeni tudi začetek nosečnosti in s tem rasti in razvoja otroka.

Po uspešni zanositvi se lahko zgodi več stvari. Prva in najbolj pogosta je nosečnost in čez devet (bolj ali manj prijetnih) mesecev se rodi otrok. Druga, ki je posledica predvsem nezaželenih zanositev oz. nosečnosti, je izzvani splav, ki se ga opravi na željo nosečnice. Tretja je splav, na katerega nimamo vpliva in se zgodi iz različnih zdravstvenih razlogov. Možni pa so tudi drugačni zapleti, kot je na primer izvenmaternična nosečnost.

Zdravljenje neplodnosti pa ne pomaga vsem, saj so nekatere težave neozdravljive. Na tem svetu je veliko otrok, ki nimajo staršev. Pari, katerih želja po družini je velika, se zato odločijo za posvojitev. Skrb za otroke pa obstaja tudi v drugih oblikah, kot sta rejništvo in skrbništvo. Vzrok za ti dve možnosti pa so, žal vedno, neprijetne situacije v otrokovem primarnem okolju.