ZAKLJUČEK ŠOLANJA (ŠTUDIJA)

Že od malega nam vsi ‘težijo’, da je potrebno študirati, če ne, ne bo nič iz nas. Ahhhh, kam na srednjo šolo in potem na fakulteto? Pa komu se sploh da sedeti v šoli in se doma učiti na pamet neskončno debele bukve?

Že večkrat smo bistri mladi ugotovili, da nekateri pač niso za sedenje in ‘piflanje’, medtem ko drugi lahko presedijo ure in ure in se naučijo na pamet vseh 3000 strani.

Seveda starši hočejo le najboljše svojim otrokom, kar danes pomeni vsaj diploma, če ne že magisterij ali pa doktorat. Vendar pa se je potrebno hkrati vprašati kaj se dogaja s poklici, ki ne potrebujejo študija na fakulteti?

Vedno manj je mladih, ki se odločajo za usmerjeno srednješolsko izobrazbo, vedno več pa študentov. In v Sloveniji povprečen študij traja 7 let. Marsikdo bi se vprašal zakaj, meni pa je odgovor čisto jasen. Prvič se je potrebno vpisati na fakulteto, ker drugače si manjvreden, nesposoben, neumen,… Drugič je študij praktično zastonj. In tretjič imaš nešteto priložnosti, da ga dokončaš enkrat v življenju.

V drugih državah je zgodba sicer popolnoma drugačna. Tisti, ki bi radi študirali, morajo za to plačati visoke vsote, ki si jih morajo navadno priskrbeti sami. In zato študirajo kot namazani, saj si ne morejo privoščiti plačati 1 letnik dvakrat. Če slučajno dobijo štipendijo (kar ni lahko), morajo doštudirati v roku ali pa vrniti celotno štipendijo. Seveda je rezultat isti, študiranje noč in dan.

No, v naši ljubi Sloveniji pa gre vse lepo počasi. Nekateri sicer imajo jasno začrtane cilje in opravijo s fakulteto kot za šalo, drugi pa…no, potrebujemo res ogromen navdih in motivacijo, da se spravimo k zaključku študija.

Med temi sem tudi sama. Vendar ne vidim kakšne posebne drame v tem, da sem absolventka že nekih 7 let. V tem času ko nisem študirala, sem si pridobila neskončno drugih izkušenj in znanj iz t.i. življenjske šole in mi ni žal.

Je pa res, da pride za vsakega en dan, ko enostavno reče ‘dovolj, dajmo zaključiti’. Res se je najtežje vrniti v šolske dni in zato sem tudi jaz odlašala. Potem pa še služba, vedno večja potreba po denarju, itd.

Veliko jih nikoli ne dokonča študija, saj imajo dobre službe, ki ne pogojujejo diplome in tako to enostavno ostane v zraku. Najbrž tudi za njih prej ali slej pride dan, ko se odločijo in zaključijo študij, zaradi samih sebe. Med njimi sem tudi jaz.

Absolventka