VEČJEZIČNI ALI MULTILINGUALNI OTROCI

Vsi najbrž poznate vsaj eno družino, ko starša ne govorita istega jezika. Možnosti je več; eden priseljen v državo drugega, država z več uradnimi jeziki, oba priseljena v tretjo državo,… Kakšno prednost imajo lahko otroci teh staršev! Od rojstva govorijo dva, tri različne jezike, kar je tudi prednost pri učenju novih jezikov. Vse je odvisno seveda od staršev, če z otroki govorijo v svojem materinem jeziku.

Vzemimo za primer družino, kjer je oče iz Portugalske, mama španka, živijo pa v Franciji. Če bi se starša z deklico pogovarjala vsak v svojem jeziku, bi znala portugalsko in špansko, francosko pa bi se v vsakem primeru naučila v vrtcu, šoli, od okolice. To pomeni, da bi imela praktično 3 materine jezike. V šoli se najbrž učijo tudi angleško, se pravi, da bi deklica govorila tri svetovne jezike že v mladosti. Otroci, ki od malega poslušajo jezik, se ga naučijo brez posebnega napora in tudi ko govorijo, ne razmišljajo, da morajo uporabiti drug jezik. Strokonjaki pravijo, da se je tuje jezike najlažje učiti v prvih letih starosti.

Z osebo avtomatsko pride tudi jezik v katerem se pogovarjajo z njo. V našem primeru se z deklico pogovarjajo samo francosko, kar je po mojem velika izguba zanjo. Znanje tujih jezikov je danes nadvse pomembno, saj se svet vrti s komunikacijo. Odnosi, posli, politika, življenje, svet, vse temelji na komunikaciji. Včasih je že v materinem jeziku težko izraziti vse kar bi želeli in kot bi želeli, kaj šele v drugih. Tudi v poslovnem svetu ponavadi prej odtehta znanje jezikov, kot pa tehnično znanje (seveda ne povsod). Še posebno so v prednosti jeziki, ki jih ne govori veliko ljudi.

Če se vrnemo nazaj k deklici. Starši ne želijo obremenjevati deklice z več jeziki, saj menijo, da bi to povzročilo dodatno zmedo v njeni glavi, vendar ni tako. Mislim, da bi jim bila kasneje zelo hvaležna, če bi govorila več jezikov. Razmišljam tudi, da bi se lahko starši na splošno pogovarjali z otroki v več jezikih, vsaj osnove.

Če odrastemo samo z znanjem enega jezika, seveda ni vsega konec, se pač drugih naučimo. Potrebujemo pa veliko več časa in učenja, kot otrok, ki preprosto začne govoriti.

Komentirate lahko na forumu.