TA GROZNA POŠAST DIPLOMA

 

Kako sploh začeti, ali še vem kje je fakulteta, kaj naj izberem za naslov, katere knjige, katerega mentorja? Neskončno vprašanj in strahov.

Nihče si ne želi biti v nevednosti in seveda skočiti in plavati zahteva pogum. Z veliko brco moje drage mame sem se odpravila na lov za mentorico. To je bilo nekako še najbolj smiselno, saj se na podlagi predmeta odločiš za naslov, ki ustreza njenemu predmetu.

Hotela sem zaključiti kar se da hitro, kar pomeni, da je bil moj cilj najti predmet, ki ga drugi študentje običajno ne izberejo. To je pomenilo, da bo imela mentorica dovolj časa, da se bo ukvarjala z mano.

No, pa sem šla na govorilne ure. Nasmejana, polna zagona in navdušenja, da bomo končno spackali tale študij. Seveda sem mislila, da mi bo ona določila temo, naštela knjige in povedala kaj je potrebno napisati.

Ni bilo čisto tako. Niti podobno. Takoj se je strinjala, da bo moja mentorica, sledilo pa je vprašanje kakšen naslov diplome bi imela. Kako pa naj jaz to vem? Saj je še v življenju nisem pisala ali pa videla od blizu in znotraj platnic.

Pa je šlo navdušenje. Dogovor je bil, da naj se vrnem z naslovom. Seveda se mi ni sanjalo kakšen naj bo naslov, da bo na temo ogromno literature in bo dokončana v najkrajšem možnem času.

Potem sem kar nekaj mesecev vihrala možgane z vsemi, ki so okrog mene. Če ne hodiš na našo fakulteto, je seveda težje razmišljati v tej smeri. No in smo ga našli. Ponovno sem šla k mentorici in me je začela spraševati, kako sem si to zamislila in kaj bi rada ugotavljala in kako. Kako pa naj jaz to vem? Pa je šla naslednja porcija navdušenja.

In tako so minevali meseci.

Ponovno sem vse opustila in odšla na delo. Potem pa je prišel ta moj ‘dovolj’ dan. Odločila sem se, da zaključim in da je dovolj izgubljenega tavanja po svetu. Sama pri sebi sem določila datum, ko bom to zaključila in začela z delom.

Iskanje literature, pisanje s svojimi besedami, izločevanje pomembnih in nepomembnih podrobnosti, ustvarjalnostiznajdljivost,… Poslati v pregled mentorici, ki je dodala svoje komentarje in predloge. In ponovi vajo; literatura, obračanje stavkov, dodajanje in odvzemanje podatkov, preoblikovanje,… To ponoviš kar nekajkrat. Se pa vsakič znajdeš bolje in ti je bolj jasno kaj sploh hočejo od tebe in kako naj bi to izgledalo.

Kar nekaj veščin je potrebnih, da napišeš diplomo. Ni pa tako, kot si nekateri mislijo. Diplomira lahko vsak, če je le dovolj zagret. Tisti, ki si to želi in je odločen, bo to naredil.

Seveda ni vse tako lahko kot se sliši, proces je res dolgotrajen, ker ni odvisen samo od tebe, ampak še od nešteto drugih ljudi. Še vedno imam živčne vojne sama s sabo, ker so na fakulteti prepočasni za moje zastavljene datumske cilje. Ampak tokrat ne bodo minevali meseci. In tudi tokrat se ne vdam.

Kmalu bom diplomirala in kako dobro se to sliši!!!

Absolventka (tik pred diplomiranjem)