POMOČ BLIŽNJIH BODOČIM IN NOVOPEČENIM STARŠEM

V družino prihaja nov član. Vsi hitijo z nakupi in koristnimi nasveti novi mamici in očku. Vse lepo in prav. Pa vendar ali si bodoča starša to želita?

Do neke mere najbrž pričakujeta pomoč in nasvete izkušenih staršev in starih staršev. Še posebno, če se počutita negotova glede svoje nove vloge. Vseeno pa se pomoč v nekem trenutku spremeni v pretirano vmešavanje in nadzorovanje nove družine. Nekateri imajo mogoče srečo, da svoje starše opozorijo na mejo, ki so jo presegli in obdržijo distanco. Drugi pa se morajo drugače spopadati s tem, da je vedno nekdo za njihovim hrbtom, ki naj bi vedel več in bolje od njih in kar naenkrat počnejo vse narobe.

To seveda ni več nikakršna pomoč, ampak kvečjemu novo breme, saj se novi starši počutijo nesposobne in manjvredne, saj izgleda, kot da ne znajo poskrbeti niti za svojega otroka. To pa predstavlja še dodaten stres v družini, kjer se je življenje obrnilo na glavo. Prioritete postanejo hranjenje, menjanje pleničk in spanje. Svoj vsakdanji ritem je potrebno prilagoditi otročku. In če imajo potem starše vsak dan ‘na obisku’, poklicane, da jim pomagajo v vseh pogledih, kar naenkrat postanejo stranski opazovalci v svoji lastni družini.

Seveda pa je sporočiti bližnjim, da so preveč ustrežljivi, lahko zelo delikatno. Zelo hitro so užaljeni in celo zamerijo, saj hočejo samo dobro in olajšati delo novima staršema. Dokler se otrok ne rodi, je to najbrž lahko prenašati, ko pa postane situacija realna, se vse spremeni. Potrebno je postaviti svoje meje in z veliko mero obzirnosti in ljubezni pojasniti kaj smatrate kot pomoč, kdaj jo zares potrebujete in da ste hvaležni za vsa prizadevanja.

Vedeti moramo, da res vsi počnejo stvari z dobrim namenom, saj so to že doživeli in razumejo kaj pomeni imeti otroka prvič. Nihče pa ne ve zares kako zgleda imeti svojega otroka, dokler le-ta ne prijoka na svet. Potem pa se skupaj z osvojenim znanjem iz knjig, šole za starše, nasvetov od tu in tam in seveda pomočjo svojih bližnjih spoznavamo s tem novim bitjecem.

Novopečeni starši in vsi starši nasploh naj se zavedajo, da prositi za pomoč ni nič slabega in ne pomeni, da niso sposobni skrbeti za otroka, hkrati pa morajo jasno razložiti svoje razumevanje pomoči družine.

Komentirate lahko na forumu.