OTROCI IN HIŠNA OPRAVILA

Vsak samostojen adolescent naj bi si znal sam skuhati obrok, pospraviti sobo in najbrž tudi oprati perilo. Vsi moramo to znati prej ali slej in če se doma tega ne naučimo, nas to čaka, ko se odselimo od staršev. Takrat je seveda težje, saj je potrebno za vsako stvari klicati mamo/očeta za navodila.

Že od malega učimo otroke pospraviti igrače za sabo na svoje mesto, tako doma kot v vrtcu/varstvu. S tem razumejo, da imajo vse stvari svoje mesto in jih ne moremo kar pustiti ležati vsepovsod. Ko imajo možnosti pomagati pri gospodinjskih opravilih, se pa počutijo ‘velike’. Seveda pa jim je treba to omogočiti in predstaviti kot nekaj zabavnega in ne kot kazen.

Nekje okoli tretjega leta želijo sodelovati pri vseh opravilih, kot so: kuhanje, sesanje, pometanje… Omogočite jim, da sodelujejo in pomagajo. Če jim govorite, da so še premajhni in ne morejo ali ne smejo pomagati, dobijo odpor, kar kasneje predstavlja problem.

Otroci bi morali pospraviti svojo sobo že od nekje tretjega leta naprej. Seveda ne sami in ne perfektno, ampak vsaj osnove. Igrače na svoje mesto, umazano perilo v koš za pranje, pižama v postelji. Tudi pri hranjenju že sami pokažejo željo za pripravljanje mize, priprava hrane in potem pospravljanje za sabo.

Glede večjih opravil, kot so pospravljanje stanovanja, pranje posode in perila, se je potrebno odločiti na podlagi otrokove zrelosti. Seveda ne morejo otroci stari 6 let pomivati posode in prati perila, lahko pa nam pomagajo pri ločevanju perila in nalaganju v stroj, dodajanju praška, pometanju (ki bo najbrž še površno, pa vendar), obešanju in podobnem.

Mislim, da nekje pri 11ih, 12ih bi morali že znati skuhati kavo, hrenovke, speči jajca,… Pri 14ih pa poznati vsaj osnove pranja perila, npr. ločiti pisano, belo, črno, kaj je prašek, kaj je mehčalec, kako se nastavi pranje.

Naloga vsakega starša je, da otroka pripravi na samostojno življenje, kar pomeni, da ko odide od doma pozna osnove vseh gospodinjskih opravil. Kako zgodaj boste pričeli s tem pa je seveda vaša odločitev. Najbrž ne prepozno, saj pomeni to tudi olajšanje za starše. Ni vam potrebno več vse narediti sami, otroci lahko veliko pomagajo. Še posebno, ker tudi oni živijo v gospodinjstvu z vami.

Nekega dne vam bodo hvaležni za ‘teženje’ saj bodo jedli tudi kaj drugega kot sendivč in bele majice ne bodo roza.

Komentirate lahko na forumu.