ČISTO PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

V najstniških letih pride na vrsto ginekološki pregled. Dekleta to običajno izvedo najprej od staršev, zagotovo pa na sistematičnem pregledu. Priporočljivo je, da se na prvi pregled odpravijo še pred prvim spolnim odnosom, najkasneje naj bi to storile pred osemnajstim letom starosti. Naročijo se lahko osebno ali preko telefona, tudi, v primeru, ko gre zgolj za posvetovanje. Izbira ginekologa je prepuščena vsaki posameznici.

Na ginekološkem pregledu dekleta izvedo vse o kontracepciji. Kaj to pomeni, katera kontracepcijska sredstva obstajajo, katera so priporočljiva za določeno starost in kje jih lahko dobijo.

Na samem pregledu najprej medicinska sestra v poseben karton vpiše osebne podatke. Tja se vpisujejo vsi opravljeni pregledi. Temu sledi tehtanje in merjenje višine. Sestra povpraša o prebolelih boleznih in morebitnih kroničnih boleznih v družini.

Nato sledi posvet in pregled pri ginekologu oz. ginekologinji (v nadaljevanju ginekolog). Poleg vseh informacij, ki jih dekle pridobi o zaščiti in sami spolnosti, pa ginekolog tudi njej zastavi vprašanja. Pozanima se o menstruaciji (redna oz. neredna), o spolni aktivnosti, morebitnih težavah (okužbah). Ostala vprašanja so odvisna od vsake posameznice.

V kolikor dekle še ni bilo spolno aktivno, ginekolog pretipa trebuh in se pri tem pregled tudi zaključi. Ponovno se oglasi, ko je že spolno aktivna 3 do 6 mesecev, največ eno leto.

V nasprotnem primeru pa se izvede še vaginalni pregled. Ta poteka na posebno oblikovanem stolu. Ginekolog opravi zunanji pregled, odvzame PAP bris in potem še notranji pregled.

Pri zunanjem pregledu se pregleduje poraščenost in obliko zunanjega spolovila ter predela okoli zadnjika.

Pri odvzemu PAP brisa (bris po Papanicolaouu, enem od zdravnikov, ki je odkril metodo) ginekolog s posebnim lesenim loparčkom iz površine materničnega vratu in kanala materničnega vratu vzame celice. V kolikor je potrebno, maternični vrat pogleda pod povečavo (še prej ga namaže z določeno raztopino), temu posegu se reče tudi Kolposkopija.

Tako odvzem brisa kot Kolposkopija lahko povzročita manjšo krvavitev. To pomeni, da lahko dekle najdlje dan ali dva po pregledu pričakuje blago krvavitev, krvav ali rjav izcedek.

Pregled notranjih spolnih organov ginekolog opravi s tipanjem. Dva prsta ene roke potisne v nožnico, z drugo roko pa tipa po površini spodnjega dela trebuha. Med obe roki ujame jajčnike in maternico, ter jih tako pretipa. V primeru ugotovljenih nepravilnosti se opravi še ultrazvočni pregled.

Po tem je ginekološki pregled končan. Vse ugotovitve se zapišejo v karton in medicinska sestra se z dekletom dogovori za naslednji pregled. Če je dekle že spolno aktivno in nima drugih težav, bo prišla čez tri leta, ko bodo celoten postopek ponovili.

V primeru kakršnekoli spremembe, je obisk pri ginekologu potrebno opraviti prej. Pogostost obiska pri ginekologu je odvisna tudi od družinske anamneze oziroma od morebitnih težav v družini s tega področja. V primeru, da dekle še ni spolno aktivna, ji naročijo naj ponovne pride, ko se to spremeni.

Prav vsaka ženska bi morala redno hoditi na ginekološke preglede. Večinoma to ni najprijetnejše, je pa nujno. Premagajte strah in poskrbite za svoje zdravje!