PO PORODU

Pregledi v porodni sobi

Pregledajo porodne poti in zdravnik oskrbi morebitne poškodbe, ki so nastale med porodom. Izmerijo vam krvni tlak, temperaturo, srčni utrip, ter preverijo vašo zmožnost praznjenja sečnega mehurja.

Pregledi v bivalni sobi

Ko vse opravijo v porodni sobi, vas prepeljejo v bivalno sobo skupaj z vašim otrokom. V primeru, da gre za prvega otroka je nujno, da ostanete v porodnišnici vsaj tri dni. Če gre za drugega otroka pa je prvi imel zlatenico, se prav tako počaka tri dni, sicer lahko odidete že po dveh dneh. Vse pa je odvisno od zdravja vašega otroka in vas. Po potrebi lahko zaprosite za to, da ostanete kak dan dlje.

Vsak dan so trije obroki. Vedno vam je na voljo nesladkan čaj.

V dopoldanskih urah se opravi pregled matere in pregled otroka (odvzem krvi, test sluha in vida, tehtanje, obseg glave,…).

Prvi dan previjanje opravljajo medicinske sestre, potem to prepustijo vam. Obiski so odvisni od posamezne porodnišnice. V primeru kakšnih posebnih potreb vam je na voljo gumb, ki prikliče sestro kadarkoli za karkoli.

Odhod domov

Oditi smete ko zdravnik in pediater to odobrita. Ob odhodu prejmete papirje, ki vključujejo podatke o porodu in o vašem stanju ter stanju otroka, ter izpolnjeno materinsko knjižico.

V primeru kakršnihkoli zapletov se še šest tednov po porodu zglasite v porodnišnici in ne pri ginekologu.

Ob prihodu domov se dogovorite z najbližjim zdravstvenim domom za prihod patronažne sestre na domu. Ob prihodu opravi pregled in tehtanje vašega otroka, preveže popek, če je to potrebno in po potrebi pregleda tudi vas. Prihaja vse do prvega kopanja. Potem pa šele ob uvajanju goste hrane. Vse skupaj pride približno šestkrat.

Prvi pregled za vašega otroka sledi pri pediatru po 4ih tednih po porodu, za vas pa pri ginekologu po 6ih tednih po porodu.

Spremljevalec

V času klistirja in morebitnega britja je spremljevalec v sobi za spremljevalce. V času poroda vam stoji ob strani in vas vzpodbuja. V primeru carskega reza ne sme biti prisoten dokler poseg traja. Običajno čaka v drugi sobi, da babica prinese otroka.

Če želi lahko prereže popkovino. Ob rojstvu otroka pa se lahko pridruži babici, ki otroka umije, stehta in izmeri vse potrebno.

Ko ste nastanjeni v bivalni sobi so obiski stvar posamezne porodnišnice.