PRIPRAVE NA POROD

Vsak porod je zase drugačen in zato nekih univerzalnih določb, kaj se bo dogajalo vam, ni! Če bo trajalo dlje, vas lahko doleti vse sledeče, če bo šlo zelo hitro, pa bo šlo lahko izključno za samo dejanje poroda, kot je opisano zgoraj.

Sprejem opravi babica, ki vam odvzame materinsko knjižico ter potrdilo o prisotnosti spremljevalca. Vpraša vas, kaj se je do sedaj dogajalo (popadki, na koliko časa, ali vam je odtekla plodovna voda, krvavitve,…). Priskrbela vam bo oblačila, ter vas povprašala o poteku nosečnosti, ter vaših in očetovih osebnih podatkih. Pregledala vas bo, da ugotovi, koliko centimetrov ste že odprti in po potrebi opravi še UZ (ultrazvok). Temu sledi priklop na napravo, ki meri otrokov srčni utrip in vaše popadke (CTG).

Vse ugotovljeno beleži v porodni zapisnik (partogram).

V primeru, da vam je najprej odtekla voda, temu sledi pregled zdravnice ali babice, ki oceni stanje.

Če ni možnosti izpada popkovine ali okončin se nadaljuje priprava na porod. V primeru popadkov in da še niste dovolj odprti, se prav tako nadaljuje priprava na porod. V primeru, da ste dovolj odprti in imate svoje popadke se večina korakov priprave na porod preskoči. Možna pa je tudi umetna sprožitev popadkov, če je to potrebno.

Priprava na porod  vključuje klistir in britje. Oboje lahko zavrnete in znanstveno ni dokazano, da je za zdravo žensko to potrebno za lažji porod. Sta pa oba postopka lahko precej stresna za večino žensk. Za to, da bi bilo čim več prostora, za prihod otroka, se vam lahko zgodi tudi praznjenje sečnega mehurja.