POLOžAJ

Vse porodnišnice nimajo možnosti vseh tehnik poroda. Raziščite že pred porodom, kako bi rade rodile in kje vam bodo to omogočili.

Na hrbtu je najbolj osnovna tehnika, ne pa tudi najlažja. Gravitacija deluje proti vam in teža otroka pritiska na hrbtenico, popadki so lahko počasnejši, pade vam krvni tlak in dotok krvi do otroka je zmanjšan.

Na boku je bolj prijazen zaradi manjšega pritiska na presredek in zmanjšanih bolečin ob popadkih, babica vam bo svetovala na katerem boku je bolje, da ležite. Ta položaj je primeren predvsem med popadki.

Kleče se preusmeri otrokova teža naprej. Bolečine v križu so vam prihranjene. Ugoden položaj za obrat otroka, ki je obrnjen z ritko naprej.

Čepe koristi materi in otroku. Lajša bolečine v hrbtu, pospeši napredovanje otroka, širi maternično ustje in sprošča mišice presredka. Vaje v nosečnosti vam lahko vse skupaj še olajšajo.

Sede ali polsede je blažja verzija čepenja. Razširja medenico, a nima tako močnih lajšalnih učinkov.

Stoje ste lahko predvsem v času popadkov. Pospeši se porod in zmanjša pritisk na hrbtenico.

Na vseh štirih v največji meri preprečuje potrebo po prerezu presredka. Miganje z boki je v tem položaju priporočljivo. Omili pritisk na hrbtenico.

V vodi je otroku prihranjen šok ob prihodu na svet. Omili bolečine matere, pospeši porod, zmanjša možnost poškodb, mehča mišice.