KAJ SE DOGAJA

Ob prvi nosečnosti je čas za odhod v porodnišnico, ko odteče voda, ali ko si popadki sledijo na vsakih pet minut eno uro (če gre za naslednjega otroka pa ko si sledijo na 10 minut eno uro). V primeru, da vam odteče voda, je prepovedana uporaba stopnic ali predolge hoje. To pa zato, ker lahko pride do izpada popkovine ali okončine, kar izjemno zakomplicira porod. V izogib temu lahko pokličete rešilca, ki vas bo odpeljal v porodnišnico brez tovrstnih tveganj. V vednost; ko voda odteče, teče do samega poroda!

Latentna faza, je obdobje pred samim porodom, ki lahko traja 24 ur, popadki se že pojavljajo, a jih nosečnice pogosto ne čutijo. V tej fazi se maternični vrat zmehča in se začne odpirati.

Prva porodna doba traja najdlje. Maternično ustje se v tej fazi odpre za 10 cm, povprečno centimeter na uro. To fazo spremljajo popadki, ki otroka potiskajo navzdol in vplivajo na odpiranje materničnega vratu. Popadki postajajo bolj pogosti (2 ali 3 v 10 minutah) boleči in daljši. Ko je maternično ustje odprto dovolj, je to znak za začetek druge porodne dobe.

Druga porodna doba je občutno krajša od prve. Gre za usklajeno delovanje trebušnih mišic in popadkov (6 ali 7 v 15 minutah). To otroka potisne skozi porodni kanal. Sprva je obrnjen postrani, potem pa se zasuka navzdol. Občutki so podobni, kot ko je potrebno na veliko potrebo. Pritiska se le takrat ko je popadek. Izven tega časa nima smisla in jemlje še kako potrebno energijo materi. Po potrebi se prereže presredek. Zdravnik oz. babica presodita, ali je to potrebno. Je pa bolje, da se, v primeru da je potrebno, opravi, kot pa da se ne bi, ker sicer lahko pride do raztrganja vse do črevesja. Babica se tekom poroda odloči ali bo to storila in vam ne oznanja, kdaj. V primeru, da tega nikakor ne želite, morate predložiti pisno izjavo, ki to vsebuje. Razvidno mora biti tudi, da sami nosite posledice za morebitne zaplete, ki bi temu neukrepanju lahko sledili.

Tretja porodna doba je prav tako krajša in pomeni porod posteljice ter plodovih ovojev. Pri tem je ključno, da se porodi celotna posteljica, sicer jo morajo ročno odstraniti. V primeru, da tega ne bi storili, bi lahko prišlo do resnih zapletov kasneje.

Četrta porodna doba traja tri ure. V tem obdobju so mamice z otrokom še v porodni sobi in ostajajo na opazovanju. Če pride do kakšnih zapletov, je to v tem času.