CARSKI REZ

Je oblika poroda, ko porodnici naredijo kirurški rez v spodnjem delu trebuha in skozi maternico, ter izvlečejo otroka.

Načeloma se ga je opravljalo le, ko drugače ni šlo. Danes pa je možen tudi na željo nosečnice.

Lahko je načrtovan (nepravilna lega otroka, premajhen otrok, ki ne bi zmogel poroda, želja nosečnice) ali pa se tekom naravnega poroda porodničar odloči zanj.

V porodnišnici po carskem rezu ostanete pet dni. V prvih dveh dneh za otroka skrbijo babice, vi pa ste na intenzivni negi. Potem pa vaju oba preselijo v bivalno sobo, kjer skrbite sami naprej za otroka.

Po carskem rezu sicer ni več omejitev, koliko naj bi se čakalo na novo nosečnost, svetuje pa se vseeno da res popolnoma pridete k sebi fizično in psihično.

Ponovitev carskega reza tudi ob naslednjem porodu nikakor ni nujna.

Ob samem porodu babica odnese otroka in skupaj s spremljevalcem ga oskrbita, on je tisti, ki je prvih nekaj trenutkov z njim, vi pa morate po takšnem (kirurškem) posegu počivati in okrevati.

Možni zapleti so precejšnja izguba krvi, okužbe, reakcija na anestezijo, poškodbe organov, ki ležijo v bližini maternice, motnje v strnjevanju krvi, zamašitev žil s plodovno vodo, občutljivost spodnjega dela trebuha kasneje. Tudi za otroka je to bolj invaziven poseg, ki velikokrat pomeni prezgodni porod in težave z dihali.