MED PORODOM

V procesu poroda se porodita otrok in posteljica. Pogoji za normalen porod so, da traja manj kot 12 ur, ter se zgodi med 37. in 42. tednom nosečnosti, pri čemer je otrok v normalni legi (z glavo navzdol) in je maternica dovolj široka.

Začetek poroda se smatra, ko so popadki pojavljajo na vsakih pet minut in trajajo 30 sekund. Najprej se pretrgajo plodovne ovojnice, čemur rečemo, da je odtekla voda, cervikalni kanal se začne širiti. Vse to lahko v današnjem času pospešijo s kemičnimi učinkovinami. Lahko se porod začne tudi s tem, da odteče voda in popadkov še ni čutiti.

Najprej se porodi otrok, potem pa še posteljica. V primeru zapletov se porod nadaljuje s carskim rezom ali vaginalnim operativnim posegom.

Predhodna priprava na porod lahko olajša sam potek in trajanje. Veliko je odvisno od tega koliko bolečine ženska lahko prenese in kako dobro je psihološko pripravljena. Tudi tukaj velja, da je veliko v glavi. Strah in negativna pričakovanja lahko porod konkretno podaljšata.

Načinov za hitrejše in manj boleče »prestajanje« tega izjemnega dogodka je kar precej, vse od samega položaja do vrste različnih protibolečinskih sredstev, od katerih nekatera potrebujejo vnaprejšnjo odobritev s strani zdravnika.

To je izjemna preizkušnja, ki jo lahko izkusijo samo ženske.  Vsako, ki jo je doživela, pa je pomembno zaznamovala, tako sam porod kot tudi starševstvo, ki je temu (v večini primerov) sledilo.