POROD

Porod je dogodek, ko otrok zapusti maternico. Koliko časa bo potekal in kako bo ženska vse skupaj prenesla je nemogoče napovedati.

Vsaka se na porod pripravlja drugače. Nekatere ne storijo nič, druge si omogočijo možnost poroda z epiduralno anestezijo, tretje zagovarjajo naravni porod brez lajšanja bolečin, četrte delajo vaje za krepitev mišic in podobno. Odločitev je na strani vsake nosečnice posebej.

Za vse pa velja, da je pred samim porodom dobro, da imate pripravljeno opremo za vas, ki jo boste potrebovali v porodnišnici, pa tudi za vaš in otrokov odhod domov.

Prav tako je dobro, da se pred porodom pozanimate, kaj vse se bo zgodilo in v katerih položajih imate možnost roditi. Sploh za prvorodnice je pomembno, da poznate vse možnosti, ki so vam na voljo, ker se boste vnaprej težko odločile, kaj vam bo v tistem trenutku olajšalo izkušnjo. Določene stvari pa, ki niso obvezni del poroda (britje, klistir,…), lahko predhodno tudi zavrnete.

Zdravniki pri nas se trudijo, da bi vsak porod potekal po naravni poti, a ne gre vedno in zato se poslužujejo metode s carskim rezom. Pri nekaterih nosečnicah, že precej pred samim porodom določijo, da bo porod potekal na tak način. Vzroki za to so lahko različni, od telesne pripravljenosti ženske, do morebitnih bolezenskih stanj matere ali otroka in same lege otroka.

Tako kot pri večini stvari, ki se nam dogajajo v življenju, sta tudi tukaj optimizem in dobra pripravljenost pomembna, da je porod lahko pozitivna izkušnja.