ZDRAVSTVO šOLARJA

Zdravstveno varstvo pomeni skrb za fizično in duševno zdravje vsakega posameznika.

Z zdravstvenega vidika, so za otroke v tem obdobju, v ospredju predvsem telesne spremembe. Rast in razvoj sta ob vstopu v puberteto hitrejša in bolj izrazita. To je znak spolnega dozorevanja ob čemer se največje spremembe opazne pri deklicah v velikosti prsi, rasti sramnih dlak, pridobitvi menstrualnega ciklusa. Pri dečkih so najbolj izrazite sramne dlake, dlake na obrazu in pod pazduhami, ter znižanje glasu. Pri obeh spolih lahko pričakujemo akne na koži in močnejši telesni vonj.

Na podlagi vseh teh fizičnih in tudi psiholoških sprememb posameznika, postane  del sistematičnih pregledov tudi predavanje o spolnostih in o tem, kaj so pravzaprav z njimi sedaj dogaja (hormonske spremembe).

Področje zdravstva v Sloveniji zagotavlja tudi preventivne preglede  otrok, ki se ne šolajo redno in tistih, ki se spopadajo z določenimi oviranostmi, ter so zaradi tega upravičeni do večih pregledov.

Prav tako intenzivno ukvarjanje s športom zahteva dodatni zdravstveni nadzor, predvsem zaradi bolj pogostih poškodb pa tudi pritiskov, ki jih lahko tekmovanje prinese za posameznika.

Dodatno ali drugačno zdravstveno varstvo od začetka šolanja pa do zaključka poteka enako: