RAZVOJ šOLARJA

Otroci nekje v tem času vstopijo v puberteto, eni prej, drugi kasneje, trajanje pa je tudi različno. Puberteto sprožijo in uravnavajo hormoni. Telo doživi obdobje hitre rasti, med katerim se približa odrasli velikosti. Spolni organi začnejo sproščati več spolnih hormonov, kar kaže na spolno dozorevanje. Taki znaki pri dekletih so: prsi, sramne dlake, dlake pod pazduhami, spremembe vulve in prva menstruacija; pri fantih pa: sramne dlake, dlake pod pazduhami in na obrazu, povečanje spolnega uda in mod, potemnitev modnikove kože in znižanje glasu. Pri obeh se opazi odrasli telesni vonj in akne. Pri prvih menstruacijah se jajčece še ne sprosti, prav tako v prvih izlivih še ni semenčic.

Hkrati s telesnimi spremembami, se razvijajo tudi duševno in čustveno. Glavna skrb mladostnikov je njihov videz, saj iščejo svojo samopodobo in sprejetost v družbi. V odnosu do družinskih članov so lahko prepirljivi in muhasti, saj so prezaposleni s svojo samopodobo in slogom. Potrebujejo več zasebnosti in se oddaljijo od družine, hkrati pa navežejo tesne stike s prijatelji. Ta prijateljstva so globlja in bolj pristna od otroških.

Z razvojem govora in besednega zaklada (okoli 7200 besed) se razvija kritični pogled na svet. Otrok postane v tem času precej samostojen v mišljenju. Vedno bolj so otroku jasni odnosi in njihova ureditev in pomen izrazov in pojavov. To je pomembno za njegov opazovalni in umski razvoj in sposobnost ločevati pomembno od nepomembnega. Vedno bolj teži tudi k urejanju in razvrščanju predmetov in pojavov v skupine.

Sposoben je opazovati prostore in predmete iz različnih perspektiv in določati smeri. Kljub svoji simpatiji ali empatiji, lahko oceni predmet ali človeka po njegovih lastnostih. Še vedno mu delajo težave izrazi socialnih situacij, jih pa zelo zanimajo druge kulture in navade. Otroci so zelo dovzetni za estetska merila odraslih, zato je zelo pomembna dobra estetska vzgoja v tem času. Prav tako je poglavitna vzgojna dolžnost, da pomagamo otroku čim bolj razviti ustvarjalno domišljijo, hkrati pa še vedno ohranjati stik z resničnostjo.

Pri otrocih se lahko včasih pojavi nenadna ‘lenoba’ ali pa nervoza, razdražljivost in utrujenost. Največkrat je to posledica prezaposlenosti, razdražljivega okolja ali pa dednosti. Zjutraj se zbuja utrujen, bled, slabe volje ali pa z glavobolom. Lahko se moti pri računanju in govoru. Tako utrujenost lahko premagamo z nasveti ali pa zdravstveno pomočjo. Seveda mu je treba omogočiti primeren počitek, hkrati pa tudi športno aktivnost in lažjo prehrano. Načeloma naj bi potem ta utrujenost izginila.