RAZVOJ PREDšOLčKA

Še včeraj dojenčki, so danes že pravi fantje in punce. Večina otrok obiskuje vrtec in se pripravlja na vstop v šolo. Besedni zaklad je precejšen, tudi fizične sposobnosti so vse boljše. Ločijo dan od noči in pojme kot so prej, zdaj in potem. Izražanje čustev je še bolj izrazito.

Za veliko stvari že poskrbijo sami in se nasploh radi obnašajo kot »odrasli«. Hkrati pa so še vedno iskreni, odkriti in s še več domišljije.

To je obdobje, ko gradijo predsodke. Podobno kot je to najbolj ugoden čas za privajanje na delovne navade, je prav tako najbolj primerno obdobje za preprečevanje nastajanja predsodkov. Otroku ne lažite, obrazložite mu stvari takšne kot so.

Otrokovo vedenje bo včasih nesprejemljivo. To mu morate razložiti, a pri tem ne pozabite poudariti, da to ne pomeni tudi da on ni sprejet. Vedno obstajajo vzroki za tovrstno vedenje, poskušajte stvari priti do dna in se pogovorite z njim o tem, kaj ga je razjezilo.

Že ob vstopu v vrtec, še bolj pa ob vstopu v šolo je otrok prisiljen ustrezati družbenim normam. Pri tem ne smemo pozabiti, da je vsak človek seveda del družbe, a v prvi vrsti individualna oseba. Vzpodbujati je potrebno tudi to individualnost, ki se lahko pokaže na več načinov.