CEPLJENJE

Cepljenje otrok je učinkovita zaščita pred nalezljivimi boleznimi. V Sloveniji je obvezno cepljenje proti številnim okužbam. Obvezna cepljenja ureja Pravilnik o cepljenju, zaščiti z zdravili in varstvu pred vnosom in razširjenjem nalezljivih bolezni (Uradni list Republike Slovenije, št. 69/95).

Kaj je cepljenje?

Cepljenje je vnos cepiva v telo z namenom preprečitve nastanka nalezljive bolezni. Cepljenje deluje tako, da sproži v telesu imunski sistem, ki začne tvoriti številne obrambne celice, ki nas ščitijo pred določenim mikroorganizmom (bakterijo, virusom). Da dosežemo ustrezno odpornost proti specifični bolezni, je večinoma potrebno večkratno cepljenje.

Koledar obveznega cepljenja otrok v osemnajstem letu starosti:

  • cepljenje proti tetanusu

Poleg tega cepljenja pa je možnost še cepljenja, ki jih ne krije zavarovalnica in so izbirni in za plačilo: cepljenje proti rotavirusom, gripi, okužbi s streptokokom B, meningokoknim in pnevmokoknim okužbam.

Koledar obveznega cepljenja otrok

UREJENO GLEDE NA BOLEZEN:

  • Cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (cepivo Di-Te-Per): 3 odmerki v 1. letu starosti, 4. odmerek v 2. letu starosti
  • Cepljenje proti otroški paralizi (cepivo Polio): 3 odmerki v 1. letu starosti, 4. odmerek v 2.letu starost, 5. odmerek v 7. letu, 6. odmerek v 14. letu starosti
  • Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (cepivo MMR): 1.odmerek v 2. letu starosti, 2. odmerek v 7.letu starosti
  • Cepljenje proti hepatitisu B: 3 odmerki v 7. letu starosti
  • Cepljenje proti bakteriji Haemophilus influenzae tipa B (cepivo HiB): 2 ali 3 odmerki cepiva v 1. letu starosti, 1 odmerek v 2. letu in še 1 odmerek do 5. leta starosti

V 10. in 14. letu starosti je še obvezno cepljenje s cepivom dT (cepivo proti davici in tetanusu), v 18. letu starosti pa še 7. odmerek cepiva proti tetanusu.
Do leta 2005 je bilo v Sloveniji tudi obvezno cepljenje proti tuberkulozi (cepivo BCG) in sicer v 1. letu starosti.

Neobvezno cepljenje: cepljenje proti rotavirusom, gripi, okužbi s streptokokom B, meningokoknim in pnevmokoknim okužbam, noricam, klopnemu meningoencefalitisu.