NAJSTNIK 14-18

Najstniki… otroci niso več tako majhni in ne tako nedolžni kot so bili deset let nazaj. So pa zato veliko bolj samostojni, radovedni in že kar dodobra izdelane individualne osebnosti.

Prelomni del je zagotovo vstop v srednjo šolo, s tem se zamenja okolje, družba in večinoma tudi bližnji prijatelji. Odprejo se nove možnosti za pustolovščine. Najstniki si želijo poizkušati nove stvari in včasih so te tudi nevarne za njih. Kako bodo v soočenju s takšnimi stvarmi reagirali, je odvisno od vzgoje, ki so jo imeli prvih štirinajst let.

Svoje mnenje imajo praktično o vsem in veliko tudi že razmišljajo o prihodnosti.

Še vedno je pomembno, da ne pozabimo, da je vsak otrok individualna oseba. Dojemanje in sposobnosti so pri vsakem različne. Nekateri se bolje znajdejo pri fizičnih aktivnostih, drugi pri miselnih. Odstopanja od povprečja še ne pomenijo, da je z otrokom kaj narobe.

Še bolj se izrazi talent ali sposobnost za posamezno dejavnost ali področje, s katerim se otrok ukvarja.

Podobno kot v prejšnjem obdobju, tudi v tem otroci potrebujejo večje količine hrane kot odrasla oseba. Običajno so tudi precej bolj aktivni in zato se potrebe na tem področju povečajo.

S polnoletnostjo po zakonu postanejo odgovorni sami zase. Kako dobro se tega zavedajo in koliko to tudi upoštevajo, je odvisno od vsakega posameznika in okolja v katerem je odraščal. Predvsem pa je na starših, da mu razložijo, katere stvari se bodo zanj spremenile.