RAZVOJ OTROKA (2-3 LETA)

V tem času otroci postanejo ‘težavni’. Upirajo se, prepirajo se, vse jih zanima (neskončna vprašanja), radi ukazujejo, ne marajo odstopanj od rutine in so posesivni do svojih igrač.

Še vedno jih je strah pred ločitvijo, razvijejo pa smisel za humor.

Posnemajo ljudi okoli sebe (hišna opravila, starše, odnose med ljudmi) in že uporablja okoli 300 besed in izraze ‘jaz’, ‘ti’, ‘meni’. Zelo je egocentričen in se ne zna postaviti v vlogo drugega. Sebe poimenuje v tretji osebi.

Oblikuje prve stavke in uporablja 600-800 besed. Zna sestaviti enostavne sestavljanke (3-4 deli), graditi stolpe, striči in loči osnovne oblike (trikotnik, krog, pravokotnik).

Hoja in ravnotežje sta vedno boljša, po stopnicah zna iti z vsako nogo na svojo stopnico. Zna že skakati sonožno, hoditi po prstih in petah in preskočiti manjšo oviro (5cm). Še vedno pa je neroden in velikokrat pade.

Razvija se fina motorika, kar lahko otrok vadi in ‘utrjuje’ z natančnimi prijemi manjših stvari. Zelo radi imajo lutke, igre vlog in gradnjo stolpcev, prog,…

Prepozna največjega od treh predmetov, loči hladno od toplega in prepoznava fotografije (sebe, knjigice).Do tretjega leta naj bi imel otrok že vse zobke (20) zunaj, je pa to dedno, kar pomeni, če so imeli starši zgodaj zobke, jih bo imel tudi otrok.

Zelo rad pomaga pri hišnih opravilih in se trudi pospravljati svoje igračke.

Pri nekaterih se lahko pojavi prvo samozadovoljevanje. Dokler je to zaradi raziskovanja, naj bo, če pa postane moteče, mu lepo povejte, da je to zasebna stvar, ki je drugi ne želijo opazovati. Naj to počne  zasebno.