RAZVOJ OTROKA (1-2 LETA)

Otrok se že hrani sam in se prepozna v ogledalu. Strah ga je kopanja, ločitve od mame in neznanega okolja. Igra se in uživa v družbi drugih otrok,  še vedno se rad tudi sam igra.

Intenzivno se uči govora in novih besed, kar pomeni, da mu vse aktivnosti podrobno opisujemo v normalni govorici, ne v otroški in ne s pomanjševalnicami. Nekje do leta in pol zna 5-20 besed, do dveh let 200 besed, razume pa jih več. Seveda pa se to od otroka do otroka razlikuje (spodbude iz okolja, motorični in duševni razvoj). Ima 8-10 zob.

Zelo je radoveden, zato mu omogočamo čim več stika z različnimi igračami, predmeti, rastlinami, živalmi,…

Počasi začenja s hojo, pomembno pa je, da ne prehitevamo njegovega razvoja, saj ne smemo prehitro obremeniti nog (lahko se pojavijo deformacije: noge navzven ali navznoter). Zato otroke podpirajte v njihovi želji po hoji, ne pa jih siliti. Nekje do starosti leta in pol naj bi otrok že sam hodil. Pri 20ih mesecih že teče.

Postaja že samosvoj, kar pomeni, da si neko stvar zamisli in jo hoče sam izpeljati po svoje.

Nekateri se oklepajo svoje mame in opazujejo okolico iz njenega naročja. Mama naj ga spodbuja in mu pokaže kako sodelovati z drugimi in začeti prve socialne stike.

V tem obdobju se začne učenje pravil. Pomembno je, da otrok jasno ve kaj sme in kaj ne ter da se tega držijo vsi v njegovem življenju. Za začetek naj bo to nekaj osnovnih pravil, ne pa cel seznam. Pravila mu povemo jasno, kratko in odločno. S tem tudi razume, da so povsod neka pravila, ki jih je treba upoštevati (vrtec, na obisku, zunaj,…). Pravilom se načeloma upre in naredi ravno nasprotno.

Okoli drugega leta se razvije sposobnost nadzora črevesja in mehurja, kar za vas pomeni navajanje na stranišče in odvajanje od plenic. To zna biti naporno, saj eni prej znajo nadzirati svoj mehur kot drugi.