NAVAJANJE NA KAHLICO

Z navajanjem na kahlico začnemo, ko je otrok pripravljen in dovolj ‘zrel’ za to (okoli drugega leta). To mora biti njegov in ne naš dosežek. Ker nas posnema, mu povemo, da je velika ‘kahla’ (stranišče) naše, on pa ima svojo, manjšo. Otroku naj bo vedno dosegljiva, da jo lahko vzame, kadar hoče.

Za začetek naj najprej nekaj časa samo sedi na kahlici oblečen. Potem mu razložite, da mamica, očka, dedek, babica,… vsak dan sedijo na stranišču in če bi tudi on poizkusil brez pleničk sedeti na kahlici (pobarajte ga za besedami, ker je že tako velik, skoraj kot mi).

Ko se pokaka v pleničko ga takoj peljite do kahlice in iz pleničke stresite vsebino vanjo. Zraven mu povejte, da to počnemo vsak dan, mi v stranišče, on v kahlico. Pazite, da se mu dejanje ne zameri, saj v tem primeru lahko prenehate z navajanjem za nekaj časa. Če pa bo ohranil zanimanje, bo sčasoma sam šel na kahlico, saj že pozna korake.

Spodbudite ga lahko tako, da mu pustite, da je brez pleničke in ga vsake toliko spomnite, če bi želel mogoče na kahlico. Ko samemu uspe iti in kaj opraviti, ga pohvalite, vendar ne pretiravajte. Potem ga vedno dlje puščajte brez pleničk.

Če vidite, da še ne gre, se ne vznemirjajte, boste poskusili kasneje. Tudi otroku to ne sme predstavljati stresa, saj lahko posledično zadržuje blato, kar pa je zelo boleča izkušnja.

Ko znajo sami iti na kahlico, jih začnemo navajati na stranišče. Dokler ne znajo, naj fantje in punce lulajo sede. Potem pa naučite fantke lulati stoje. Dokler ni otrok brez plenic suh cel dan, mu ponoči pustite pleničko. Šele ko bo znal biti suh cel dan ali ko izrazi željo, mu lahko pleničko ponoči vzamete.

Veliko otrok do četrtega ali petega leta še ne zmore ostati suhih ponoči. Zato nikar ne hitite. Ne pomaga niti nošenje otrok ponoči na stranišče. Sam se mora naučiti prepoznati znak, da gre na stranišče.