IZOBRAžEVANJE IN PROSTI čAS MALčKA

V ospredje že prihaja fina motorika. Otroci ne bodo samo opazovali, ampak tudi sami gradili, ustvarjali, sestavljali in podobno.

Intenzivno bodo širili svoj besedni zaklad in se učili govoriti. Ponavljali bodo besede, ki jih slišijo. Pri tem je res pomembno, da se ne pačite in da govorite normalno, s čim manj pomanjševalnicami.

Ne bodo se več želeli igrati samo sami, ampak jim bo zanimiva tudi skupinska igra. Posnemanje starejših je v tem obdobju še bolj izrazito, zato je dober zgled res ključ do marsičesa.

Katerakoli oblika varstva bo staršem omogočila nemoteno opravljanje dela in hkrati prinesla nove ideje za kvalitetno preživljanje prostega časa. Otrok se bo tudi naučil, da drugje prav tako obstajajo pravila. Znal bo ločiti kdaj je doma in kdaj v varstvu oz. kje drugje na obisku.

V kolikor še niste in imate ta namen, boste malčka v vrtec vpisali najbrž v tem obdobju. Pri tem morate najprej preveriti, kaj od vrtca pričakujete in kje boste to našli, skratka se vnaprej pripraviti.

V kolikor je vaš otrok eden tistih sončkov, ki se mora spopasti s katero od oviranosti na svoji življenjski poti, obstaja tudi predšolsko izobraževanje s prilagojenim izvajanjem. Za tovrstno izobraževanje obstajajo različni pogoji, potrebno se je držati določenih pravil in upoštevati njihove opredelitve.

Več o pogojih in poteku vpisa v vrtec ali v prilagojeno izobraževanje lahko najdete na: