MALčEK 1-3

To je obdobje v katerem vaš malček zna in zmore že veliko stvari. Uči se govoriti, hodi, kasneje teče, samostojno jé,…Do izraza pride tudi njegova radovednost in pa brezmejna domišljija.

Razvija se občutek za skupinsko igro in posnemanje starejših. V prednosti so telesne spretnosti, ki jih malček šele pridobiva. Kmalu pa bodo zaželene tudi miselne aktivnosti.

Še bolj kot v prvem letu, je v tem obdobju pomembno, da ga naučimo pravil. Otrok mora jasno vedeti, kaj sme in česa ne.

Okoli drugega leta starosti malček razvije sposobnost nadzorovanja mehurja in črevesja. To pomeni, da je čas za navajanje na kahlico.

Čaka pa vas še drugi izziv, to je odvajanje od dude (v kolikor jo je sploh imel). Pri tem je najbolje, da dudo zamenjate s kakšno drugo igračo ob kateri se otrok lahko potolaži.

Otroci so manj občutljivi kot v prvem letu svojega življenja, zato je tudi patronažnih obiskov in pregledov pri pediatru občutno manj. Na tem področju pa ne smemo pozabiti na higieno zob. Že od prvih zobkov je otroka potrebno navajati na redno umivanje.

Starši smo zgled otrokom. To velja za vsa področja. Tako pri igranju in zabavi, kot pri držanju se postavljenih pravil in navad. Bolj kot besede so ključna dejanja, otroci nas opazujejo in vsega kar znajo, so za nekom ponovili, se od nekoga naučili.