ZDRAVSTVO DOJENčKA

Obdobje prvega leta otrokove starosti je eno najobčutljivejših obdobij. Na vseh področjih so otroci popolnoma odvisni od staršev, zdravstveno področje pa je tisto, ki je najbolj nepredvidljivo.

Po zakonu je v naši državi kar dobro poskrbljeno za te naše malčke palčke. Poleg tega je na voljo 24 urna pomoč v primerih, da se kaj nepredvidenega zgodi.

Redni pregledi pri pediatru vsakih nekaj mesecev zagotavljajo spremljanje otrokovega zdravja in posredovanje ob morebitnih zapletih.

Podobno, kot pri razvoju, tudi tukaj obstajajo neki določeni okviri, ki naj bi jih otrok v določeni starosti dosegel (teža, višina, sedenje, plazenje, hoja,…). Ob doseganju teh pričakovanj so možna odstopanja. Obstaja pa neka meja, pri kateri zdravniki postanejo pozorni, v kolikor otrok ni dosegel pričakovanega. Razlogov je lahko mnogo, od čisto enostavnih do zelo resnih. V vsakem primeru pa je potrebno ukrepati.

Predvsem je pomembno za otročke v prvih mesecih starosti, naj se starši ne obotavljajo poiskati zdravniški nasvet v vsakem primeru, ko jih kaj zaskrbi. Bolje je, da smo mogoče deležni kakšnega čudnega komentarja in da smo okarakterizirani kot pretirano skrbni, kot pa da v resnici kaj zamudimo, kar ima mogoče lahko dolgoročne posledice. Torej starši, vse, kar se vam zdi nenavadno, poslušajte svoja občutja in pogumno po nasvete.