RAZVOJ DOJENčKA

Otroci se razvijajo različno in različno hitro. Tako tudi mora biti. Nekateri imajo na svoji poti še določene ovire, ki njihov razvoj popeljejo po drugačni poti. Kljub unikatnosti vsakega od otrok, pa obstajajo določeni okviri, ki nam pokažejo, kako naj bi razvoj zdravega otroka potekal. Poznavanje teh okvirov oz. smernic nam lahko pomaga pri odkrivanju morebitnih težav, ki bi jih naš otrok lahko imel. Poleg tega pa nam da približno predstavo, kaj vse lahko pričakujemo, še posebno ko gre za prvega otroka.

Velika večina staršev v začetku šteje otrokovo starost po tednih. Med drugim tudi zato, ker se spremembe dogajajo tako hitro. Otroci so ob prihodu na svet »nepopisan list« in takoj začno spremljati vse kar se dogaja okoli njih.

Fizični razvoj tedensko napreduje. Škiljenja je vse manj, saj vse lažje nadzoruje svoje učke. Od meglenega vida na začetku, že po nekaj tednih vidi bolje in prepozna osebe, ki so mi blizu.

Mišice se okrepijo, kar se vidi v samostojnem držanju glavice, vse močnejšem oprijemu z rokami in postopno sedenju, plazenju, stanju in hoji.

Oponaša glasove, ki jih sliši in si zapomni pomene določenih besed. Prepozna svoje bližnje in čuti navezanost na te osebe.

Od nebogljenega otroka se v enem samem letu spremeni v pravega malčka z mnogo sposobnostmi.