PREHRANA OTROKA (0.–4. MESEC)

Zdrav dojenček

Najbolj priporočljivo od začetka je dojenje, saj s tem dojenček (do 6. meseca) dobi vse kar potrebuje za optimalno rast in razvoj, hkrati pa razvija mišice v ustih, ki so kasneje ključne za to, da bo lahko jedel gosto hrano.

V primeru, da ne dojite, se uporablja mlečna formula. V nekaterih porodnišnicah pa je na voljo tudi mleko drugih mater, ki je namenjeno tistim, ki ne morejo dojiti.

O dvovrstni prehrani govorimo, ko mati poleg svojega mleka dodaja še mlečno formulo za dojenčke.

V primeru dojenja se uvajanje dopolnilne prehrane začne načeloma po 6. mesecu, v primeru uporabe mlečne formule, pa po 4. mesecu.

Če dojite, lahko začnete tudi že po 4. mesecu, če otrok kaže potrebo po tem (mu ni dovolj samo vaše mleko).

V prvem mesecu dojenček zaužije med 6 in 8 obrokov na dan.

Med drugim in četrtim mesecem okoli 6 obrokov na dan.

Po četrtem mesecu okoli 5 obrokov na dan.

Otrok v prvih šestih mesecih svojo porodno težo podvoji, v enem letu pa celo potroji.

Dojenček s posebnimi potrebami

Najpogostejši alergeni so: beljakovine kravjega mleka, jajc, soje, arašidov, oreškov in rib. Poleg tega pa pride v poštev še vsa druga hrana, ki jo uvajamo.

Skriti alergeni so tisti, ki so v manjših količinah dodani določenim živilom. Ob tem morate biti še posebno pozorni na sestavine vsega, kar boste kupovali.

Znaki alergije

  • Dermatitis, koprivnica
  • Srbenje in zatekanje ustne sluznice
  • Trebušni krči, bruhanje, driska
  • Kašelj in težko dihanje
  • Anafilaktični šok

Alergije se zdravi z izločanjem živila na katerega je dojenček alergičen. Večina alergij, ki se pojavi pri dojenčkih, mine do tretjega leta starosti.

Ukrepi za preprečevanje alergij

  • Brez diet med nosečnostjo in dojenjem.
  • Dojenje vsaj do 4. meseca.
  • Uvajanje dopolnilne hrane med 4. in 6. mesecem.
  • Izogibanje tobačnemu dimu (tudi med nosečnostjo)

Poleg tega pa lahko še uporaba antialergene formule v prvih 4ih do 6ih mesecih (v primeru, da ne dojite), ukinitev mlečnih beljakovin v prvih 4ih do 6ih mesecih in manjša izpostavljenost inhalacijskim alergenom (prah, živali s perjem ali dlako).

Dojenček s celiakijo = kronična bolezen prebavil

Preobčutljivost na beljakovino gluten, ki ga najdemo v žitih, kot so pšenica, oves, rž in ječmen, ne pa tudi v rižu, koruzi in ajdi.

Diagnozo postavi pediater gastroenterolog, ki opravi posebne preiskave. Posledice so okvara sluznice tankega črevesa, ki se kažejo s prebavnimi motnjami (driska, obilno in smrdeče blato). Ti znaki se najpogosteje pojavijo po 6. pa tja do 24. meseca.

Zdravljenje poteka tako kot pri alergijah, dieta brez živil, ki vsebujejo gluten.

V izogib dodatnemu tveganju se živil, ki vsebujejo gluten poslužujemo med 6im in 7im mesecem starosti. (ne pred 4. in ne po 7. mesecu starosti)