PREBAVNE TEžAVE

Polivanje ali bljuvanje je vračanje želodčne vsebine skozi usta v blagi meri. Pojavlja se nekje do enega leta starosti. Po tem pa mine.

Bruhanje je vračanje želodčne vsebine skozi usta s silo, v loku. Prisotna pa je tudi slabost in siljenje na bruhanje. Bruhanje je lahko vzrok veliko različnih bolezni. Pri spremljanju lastnosti bruhanja (kdaj, kaj, kolikokrat, kako, povišana telesna temperatura, driska, bolečine v trebuhu, glavobol,…) moramo biti zato toliko bolj natančni, da skupaj z zdravnikom lažje poiščemo in zdravimo vzroke.

Gastroezofagealni refluks je vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Do tega pride, ker mišica zapiralka v požiralniku ne opravlja svoje funkcije dovolj dobro. Zvišan pritisk v trebušni votlini (kašljanje, jok, napenjanje pri odvajanju,…) poslabša situacijo. V hudi obliki povzroča bolezensko stanje:

Gastroezofagealna refluksna bolezen. Posledice se kažejo v tem, da dojenček ne napreduje pri telesni teži in celo izgublja kalorije, lahko pride do vnetja glasilk, bronhitis in podobno. Tovrstno bolezen lahko zdravimo s pogovorom s starši, prehranskim zdravljenjem (mleko, ki se v manjši meri vrača skozi požiralnik), položajno zdravljenje (dvignjeno vzglavje za 30°), zdravljenje z zdravili ter zdravljenje z operacijo.

Trebušni krči ali kolike minejo nekje med 12im in 16im tednom starosti otroka. Nimajo jih vsi otroci. Vzrokov je mnogo, natančno pa jih je zelo težko opredeliti. Kažejo se v obliki nemira in joka. Praktično nemogoče je otroka potolažiti. Otrok krči kolena, ima vetrove, stiska pesti, je rdeč v obraz, bled okrog ust. Joka lahko dve do tri ure. Išče dudo oz. bradavico, ki pa ga potolaži le za trenutek. Zaradi številnih vzrokov je tudi lajšanj kar nekaj: sprememba okolja, pestovanje, zamenjava mlečne formule, masaža trebuščka, pravšnja dudica na steklenički, ustrezna čajna mešanica,…

Zaprtje je pogosta težava pri dojenčkih o kateri govorimo, če odvajajo manj pogosto, ali pa je blato trdo in je odvajanje zato oteženo, celo boleče. Dojeni otroci lahko odvajajo po vsakem obroku, ali pa tudi nekaj dni ne. Vzroki so lahko povezani s prehrano, psihičnimi težavami ali pa z določeno boleznijo. Zdravljenje je odvisno od vzroka. Po uvajanju goste hrane in uporabi mlečne formule je odvajanje blata enkrat do dvakrat na dan ali enkrat do dvakrat na tri dni.

Povzeto po navodilih patronažne službe in knjižici »Prehrana dojenčka« (Vesna Plevnik Vodušek … et al.).