MLEčNA FORMULA

Začetki

Četudi vnaprej veste, da ne boste dojili, dojenčka v prvih dneh vseeno pristavljajte k prsim, da bo dobil prvo mleko oz. mlezivo, ki mu zagotovi beljakovine in protitelesa. Ponudite mu stekleničko, ko je lačen. Ne silite ga, če ne spije celotne vsebine. Spije le toliko, kot potrebuje. Po nekaj tednih bo lačen na 3 do 4 ure. Dojenček ni ob vsakem obroku enako lačen. Za žejo dojenčku med obroki ponudite nesladkan čaj ali prekuhano vodo (po žlički).

Vrste

  • Začetna mlečna formula do dopolnjenega 6. meseca starosti, ki je najbolj približana sestavi materinega mleka.
  • Nadaljevalna mlečna formula po dopolnjenem 6. mesecu starosti je delno prilagojena in se priporoča tja do 12. oz. 18. meseca starosti.

Oprema in priprava

250 ml stekleničke iz nelomljivega materiala, ki se jih lahko čisti. Pred prvo uporabo je vso opremo za pripravo potrebno sterilizirati (vsaj 10 minut v vreli vodi). Po vsakem hranjenju proces sterilizacije ponovite. Pred pripravo si dobro umijte roke. Zavrite vodo, ki naj vre vsaj 10 minut, potem jo ohladite na 50°C. Upoštevajte navodila proizvajalca. Pripravljeno formulo je potrebno porabiti v roku dveh ur, potem vsebino zavrzite.

Hranjenje

Preverite temperaturo mleka tako, da nekaj kapljic kanete na notranjo stran zapestja. Mleko mora kapljati iz stekleničke, ne teči. Če se dojenčku zaletava med hranjenjem je potrebna menjava dude. Da preprečite nastanek vakuuma, stekleničko tik pred hranjenjem odvijte.

Miren in udoben prostor sta pomembna za uspešno hranjenje. Glavica mora biti višje od želodčka. Pobožajte dojenčka po ličku, tako bo odprl usta. Nežno se pogovarjajte z njim, se smehljajte in ga glejte v oči. Poskrbite, da ne bo imel zamašenega noska.

Naj si sam določi hitrost hranjenja, ne silite ga. Dojenčka ne puščajte samega v ležečem položaju s stekleničko v ustih.

Možno je, da dojenčku vaša izbira mlečne formule ne bo po godu. V tem primeru poskusite z drugo in se pred izbiro posvetujte s pediatrom, ali v otroški svetovalnici. Ostanek mleka zlijte stran!

Podiranje kupčka

Dojenčka dvignite v pokončen položaj in si ga naslonite preko rame. Podložite tetra pleničko. Nežno ga trepljajte po hrbtu, dokler se mu ne spahne (podre kupčka). S tem bo izločil zrak, ki ga je pogoltnil med hranjenjem in bi mu lahko povzročal napetost.