PREHRANA DOJENčKA

Še posebno v zadnjih letih se vse bolj poudarja pomen zdrave prehrane in povsem jasno je, da ima svoj pomen tudi pri dojenčkih oz. otrocih v prvem letu življenja.

Poudarek v začetku je absolutno na dojenju. Na vsakem koraku (ginekolog, pediater, babice v porodnišnici,…) vas bodo spominjali na to in vzpodbujali k temu. Obstaja pa več možnosti, ko to ni mogoče in pridejo v poštev mlečne formule.

Dojenje pa je zadostno samo v prvih mesecih. Strokovnjaki namreč vse bolj poudarjajo, da uvajanje goste hrane že pri štirih in ne šele pri šestih mesecih otrokove starosti pomembno vpliva na to, kako bo otrok hrano sprejel. Lažji naj bi bil tudi prehod iz kašic in podobnega na večje koščke in gostejša živila.

Tako kot vsepovsod drugje, tudi pri prehrani velja, da nas otroci opazujejo. Če boste obroke pripravljali tako, da boste vsi jedli skupaj, bo otroku prehranjevanje v veselje, ne pa nekaj mučnega.

Siliti kogarkoli jesti ne pomeni nič dobrega, tako je tudi pri otrocih. Vse je v vaših rokah, kako boste otroku predstavili to pomembno poglavje našega življenja. Če določene vrste hrane ne mara, pač poskusite čez nekaj časa spet. Ko noče več, ne vztrajajte.

Še najbolj ključno je to ravno v tem prvem letu. Tako, kot ga boste sedaj navadili, tako bo tudi v prihodnje. Spremembe v načinu boste zelo težko uvedli, zato prej dobro premislite.

Naj bodo obroki družinski čas in nekaj pozitivnega, s tem si boste prihranili veliko nepotrebnega dela in slabe volje.