DOJENčEK 0-1

S prihodom otroka na svet se vse spremeni, še posebno, ko gre za prvega. Dojenček v svojem prvem letu narekuje ritem življenja svojim bližnjim. Spanje, hranjenje, previjanje.

Če ste navajeni reda in organiziranosti, lahko na to kar pozabite. Vse to je odvisno od posameznega otroka. Nekateri spijo celo noč že zelo hitro, spet drugi še nekaj let ne. Nekateri pridno jedo, vse in vsakič, spet drugi skoraj nikoli bolj nič.

Dejavniki, ki vplivajo na vse to, so različni. Čeprav nimamo vpliva na čisto vse, pa ga imamo na kar nekaj stvari. Otroci imajo radi red, če boste vztrajali pri določenem urniku in navadah, se že tako majhni otroci navadijo in se tako tudi počutijo varnejše, bolj sigurne.

Prvo otrokovo leto poteka v znamenju hitre rasti, razvoja in učenja novih veščin. Prav vsak dan se zgodi nekaj novega. Velik del so tudi obiski pediatra in sprejemanje odločitev, kaj si starši želite za otrokovo prihodnost (vpis v vrtec, »zdrava« prehrana, navade…).

Morebitne neprespane noči zaradi rasti zobkov, krčev ali česa podobnega odtehtajo prvi nasmeh, prvi korak, prva beseda…

Vzgoja se začne že v tem letu in tega ne smemo pozabiti. Otroci nas posnemajo in si zapomnijo naša dejanja. Še pred rojstvom otroka je zato pomembno, da premislite, v kakšnem duhu boste vzgajali svojega otroka in se o tem pogovorite tudi s partnerjem oz. partnerico.