OPLODITEV

Za naravni proces zanositve so pomembni tako družbeni, kot zdravstveni dejavniki.

Družbeni dejavniki vključujejo predvsem željo, zrelost, starost in način življenja (stres) bodočih staršev. Sodoben način življenja, ki daje poudarek na kariero, je premaknil starostno mejo, ko se ženske odločajo za prvega otroka višje, kar pa je v nasprotju s pripravljenostjo telesa. Najvišja plodnost je ob 25. letu starosti, srednja v 30. letu in precej nizka po 35. letu. Tudi kakovost jedra spermijev pri moških se po 35. letu zmanjša, kar lahko pripelje tudi do neplodnosti.

Zdravstveni dejavniki vključujejo vse telesne organe in tekočine, ki so potrebni in morajo brezhibno opravljati svojo funkcijo, da nemoteno pride do oploditve.

Jajčne celice so v jajčnikih že od rojstva ženske. Med zorenjem jih približno pol propade, to pomeni da jih dozori med 100.000 in 200.000. Vsak mesec se sprosti eno jajčece in tako se število z leti zmanjšuje do obdobja menopavze, ki nastopi okoli 50. leta starosti in je znak, da v jajčnikih ni več jajčec.

Pri moških semenčice začno nastajati v času pubertete in nastajajo celo življenje. Normalna količina semenčic v enem izlivu je med 40 do 800 milijonov. Nastanejo v modih kjer se nahaja tudi hormon testosteron in tekočina, v kateri semenčice plavajo. V tej tekočini svojo pot nadaljujejo skozi obmodek in po cevki semenovodov. Na tej poti se jim pridruži tekočina drugih žlez, prostate in mehurčastih žlez, ki spermijem omogočajo boljšo gibljivost. Na tej poti skozi cevke semenčice dozorijo in postanejo dovolj gibljive, da lahko uspešno oplodijo jajčece.

Ob ejakulaciji semenska tekočina koagulira (združitev manjših delcev v večje), da se semenčice ne uničijo v kislem okolju vagine. Semenska tekočina se po vstopu v vagino zelo hitro spremeni iz goste v tekočo. Potem semenčice potujejo do materničnega vratu, po telesu maternice navzgor, kjer vstopijo v jajcevoda. Le nekaj sto semenčicam uspe dejanski prehod skozi vrat maternice in naprej do jajcevoda. Jajčna celica je tam pripravljena na oploditev tudi še dan po ovulaciji, semenčice pa so zmožne oploditve še nekje dva dni po ejakulaciji. V mesecu so to trije dnevi, ko je plodnost na najvišji točki.

Zato da lahko najhitrejše semenčice opravi svojo nalogo, predre ovojnico jajčne celice, mora vsebovati določene encime. Potem pride do oploditve, to je združitev moškega in ženskega jedra. Vsak od teh je sestavljen iz 23 kromosomov. Na novo nastala celica ima po tej združitvi torej 46 kromosomov. Ta celica se imenuje zigotaNazaj na prejšnjo stran