TRETJE TRIMESEčJE NOSEčNOSTI

Zadnji trije meseci so polni pričakovanj in priprav na prihod otroka: posteljica, previjalna miza, oprema za v porodnišnico, oprema za prihod domov,…

Hormonske spremembe in vse težje opravljanje vsakdanjih opravil lahko prinesejo slabo voljo in občutek manjše sposobnosti pri nosečnici. Otrok se v tem obdobju do konca razvije in se pripravi na prihod na svet.

Pregledi pri ginekologu so še trije, ki se zvrstijo tja do 36. tedna. Po tem obdobju pa so bolj pogosti. Namesto na en mesec, na sedem do deset dni. Po predvidenem datumu poroda pa vsak drugi dan.

Čas je tudi za šolo za starše, ki je v nekaterih porodnišnicah obvezna, prav tako tečaj partnerjev oz. spremljevalcev (ki stane 20€), če želijo biti prisotni pri porodu. V tem času se starši odločijo in opravijo vse potrebno za odvzem matičnih celic ob rojstvu.

Prav neverjetno je, kaj vse lahko otrok že počne, še preden sploh pokuka na svet. V zadnjem obdobju že sesa, joka, vidi in sliši. Odziva se na dotik in zvoke, razlikuje okuse. Njegova koža postane rožnata in možgani ter pljuča se razvijejo do konca.

Z UZ je vidno praktično vse (notranji organi, obraz, oči,…), zrastejo mu tudi nohti. Proti koncu se obrne z glavico navzdol. Oči postanejo modre in so tudi ob rojstvu modre. Nekaterim se barva spremeni že v nekaj sekundah po rojstvu. Zraste do okoli 50cm, tehta nekje med 3 in 4 kg.

Preberite več