PREGLEDI

Stroški, število in vrsta pregledov: Zavod za zdravstveno zavarovanje krije deset pregledov in dva ultrazvoka med nosečnostjo, ter ginekološki pregled 6 tednov po porodu, kjer vam svetujejo tudi o kontracepciji med dojenjem. V primeru težav med nosečnostjo je lahko pregledov tudi več, o čemer presodi ginekolog. V okviru teh pregledov se ugotovi krvno skupino in Rhd faktor, ter opravi teste za sifilis, hepatitis b, toksoplazmo (do 3x), raven hemoglobina in sladkorja v krvi in pregled urina za morebitne infekcije. Proti plačilu se lahko opravi tudi test za virus HIV.

Materinska knjižica je dokument, ki ga prejmete na prvem pregledu, ob potrditvi nosečnosti, ki se opravi osmega tedna nosečnosti. Vedno ga morate imeti pri sebi, tudi ob porodu. V njej so zapisani vaši podatki ob zanositvi, krvna skupina, rezultati raziskav, pregledi, ki sledijo ter vse ugotovitve in meritve, ki so opravljene skozi nosečnost. Potem pa se vpiše še podatke o poteku poroda in otroku.

Na prvem pregledu bo ginekolog opravil ginekološki in ultrazvočni pregled, sestra pa vam bo izmerila krvni tlak, vas vprašala po teži, višini, uporabi kontracepcije, zadnji menstruaciji, zaporedni nosečnosti, morebitnih težavah pri zanositvi, splavih, prebolelih boleznih, navadah, dednih boleznih, jemanju zdravil, poklicu in delu, ki ga opravljate. Potrdi se nosečnost, položaj in število otrok, določi se rok poroda in dan začetka porodniške. Pregledi si po tem sledijo vsak mesec, ob koncu pa še bolj pogosto

Okoli dvanajstega tedna sledi naslednji (drugi) pregled, kjer dobite napotnico za krvne preiskave, opravite hemogram in daste urin, lahko pa vključuje tudi Nuhalno svetlino. S preiskavami se ugotovi vaša krvna skupina, opravi se test na povzročitelja toksoplazme, na sifilis, na hepatitis B. Nuhalna svetlina je ultrazvočni pregled (plačilo okoli 70€), ki v veliki večini pokaže morebitne kromosomske ali razvojne nepravilnosti otroka. V primeru, da je test pozitiven se izvedejo dodatne preiskave (dvojni hormonski test, amniocenteza ali biopsija horionskih resic). Vsak pregled vključuje preverjanje telesne teže in merjenje krvnega tlaka.