PRVO TRIMESEčJE NOSEčNOSTI

To je najbolj občutljivo obdobje nosečnosti, ki prinaša spremembe na več področjih. Ena bolj očitnih je vsekakor rast in razvoj otroka, prav tako telesne spremembe nosečnice, tiste fizične pa tudi v počutju in razmišljanju. Kar nekaj »ukrepov« obstaja za lajšanje tistih manj prijetnih telesnih sprememb. Po drugi strani pa obstaja tudi kar nekaj stvari, ki vse skupaj lahko poslabšajo.

V tem času precej nosečnic izkusi slabosti in bruhanje, ki pa se v večini primerov po tretjem mesecu ne nadaljujejo. Ustrezna prehrana in zdrav način življenja tudi med nosečnostjo pozitivno vplivata na počutje in zdravje, tako nosečnice kot tudi otroka.

V času nosečnosti pa je priporočljivih tudi kar nekaj ginekoloških in drugih pregledov. V nadaljevanju si lahko preberete kateri pregledi vas čakajo v prvih treh mesecih, koliko jih je, kdo krije stroške in kaj je, ter kako se dobi materinska knjižica.

Otrokov razvoj je prav v tem obdobju najhitrejši in to pomeni resnično hiter, razvije se praktično vse. Ob koncu tretjega tedna se oplojeno jajčece vgnezdi v maternici. Celice se razdelijo v tri plasti. Iz teh nastanejo organi; srce, roke, noge ter zametki za prstke. Razvijejo se tudi notranji in reprodukcijski organi. Krvni obtok in urinski sistem že delujeta. Razvijajo se nohti.

Z ultrazvokom je možno videti hrbtenico, okončine, profil obraza in oči. Spol še ni dobro viden. Zraste od 6 do 7 cm, tehta okoli 16g.

Preberite več