ŠOLA ZA STARšE

Kdaj se je udeležite je popolnoma vaša izbira. Nekateri gredo raje prej v nosečnosti, saj so kasneje že utrujeni in težko presedijo uro in pol dolga predavanja.

Šola za starše je v nekaterih porodnišnicah obvezna, vsem pa je vsekakor priporočljiva. V okviru te šole, tudi partnerji opravijo tečaj, ki jim omogoča čim boljše sodelovanje pri porodu. S tem pridobijo tudi dovoljenje, za porodnišnice, kjer je to potrebno.

Kje se udeležite šole za starše je popolnoma vaša izbira in ni vezano na to, kje boste rodili.

Gre za sklop predavanj, ki jih vodijo medicinske sester oz. babice, pridružijo pa se jim še zobozdravnik, psiholog, pediater, fizioterapevt, anesteziolog in strokovnjak s področja varne vožnje.

Lahko se udeležite tečaja za zgodnjo nosečnost (pare se seznani s potekom celotne nosečnosti, vključno s spremembami, tveganji in zdravim načinom življenja), tečaja predporodne priprave (10 predavanj, ki vključujejo vse od aktivnosti v nosečnosti, samega poroda pa do nege novorojenčka) in tečaja za porodne spremljevalce (eno predavanje, ki vključuje vse o porodu, poporodnem času in negi novorojenčka). Obstajajo tudi dodatna srečanja po dogovoru za tiste s posebnimi potrebami.

Na tečaju se vam svetuje uporabo dekompresorja. Od 32. tedna dalje se priporoča za boljše počutje matere in otroka. Deluje pa na principu negativnega pritiska in s tem razbremeni vaše sklepe.