MATIčNE CELICE

Z razvojem medicine je prišla tudi nova možnost shranitev matičnih celic, ki jih dobijo iz popkovnične krvi. S temi celicami je možno zdraviti že okoli 80 različnih bolezni in seznam se z novimi raziskavami še veča (različna rakava obolenja, dedne nepravilnosti, metabolične bolezni, poškodbe hrbtenjače in imunskega sistema,…). Gre za to, da te celice še nimajo določene »funkcije« v kaj se bodo razvile (npr. roka, srce,…) in zato jih lahko laboratorijsko pripravijo do tega, da zamenjajo ali pozdravijo obolele celice.

Možno je shranjevanje v javni in zasebni banki.

V primeru, da darujete v javno banko, je postopek in shranjevanje brezplačno, tako gre vaš vzorec na voljo vsem, ki bi ga potrebovali pri zdravljenju različnih bolezni.

Vse bolj pogosto pa je shranjevanje v zasebnih bankah, kjer je vzorec vašega otroka na voljo samo vam oz. vašemu otroku. Plačilo se giblje okoli 2000€ za obdobje okoli 20 let. Odvisno je od ponudnika (tako cena kot doba shranjevanja).

Nekateri so zagovorniki javne banke, saj v primeru dednih bolezni vzorci sorodnikov ne pomagajo prav veliko. Spet drugi dajejo poudarek na zasebne banke, ker ste tako zagotovo pravi darovalec, kar se ujemanja krvi tiče (za vas in lahko tudi za vaše bližnje).

Odločitev je vaša.

Postopek je popolnoma neboleč in ne škodi vam ali vašemu otroku. Opravi se po porodu otroka, preden se porodi posteljica. Ponudnik vam že tedne prej pošlje paket, ki vsebuje vse potrebno. Odvzem popkovnične krvi (v nekaterih primerih pa tudi same popkovnice) opravi babica.

V primeru, da se odločite za to, je potrebno poiskati ponudnika vsaj 6 tednov pred rokom poroda in se dogovoriti vse potrebno. Vzemite si čas, da preučite pogodbo, ki vam jo pošlje ponudnik. Še posebno bodite pozorni na kakovost podjetja, uspešnost v preteklosti, prevoz v primeru, da boste potrebovali celice, garancijo, vsa potrebna dovoljenja.