PRIPRAVA NA ROJSTVO

Priprave na rojstvo potekajo na psihični ravni, hkrati pa tudi na materialni (dejanja, ukrepi). Prihod otroka na svet vedno prinaša določene spremembe. Na nekatere se lahko pripravimo, spet na druge se ne moremo.

Izbira imena je nekaj, o čemer razmišljamo že od samega začetka nosečnosti, ali pa še prej. Vsak starš ima pravico svojega otroka poimenovati po svoji želji, pri tem pa ne smemo pozabiti, da bo to ime otroka spremljalo celo življenje.

Tudi šola za starše je zagotovo eden od korakov, ki ga lahko opravimo. Običajno starši šolo obiskujejo dva meseca pred predvidenim rokom poroda. Obisk mnogorodnic in njihovih partnerjev oz. spremljevalcev je redkejši (skoraj ničen), stroka zato še toliko bolj poudarja, da se udeležitev priporoča tudi tistim, ki ne bodo postali starši prvič.

Odvzem matičnih celic je zagotovo novost na tem področju in marsikateri starši o tem nič ne vedo. Znanost gre naprej in ta možnost zaenkrat obstaja samo ob samem rojstvu otroka. To je enkratna priložnost, kar od staršev zahteva zares dober premislek.

Za novo bitjece na tem svetu pa je potrebno poskrbeti tudi s strani države. To pomeni, da so starši upravičeni do določenih finančnih pomoči in upravičene, ter plačane odsotnosti iz dela. Določeno dokumentacijo je potrebno urediti še pred rojstvom otroka a ne prej kot 60 dni pred predvidenim rokom poroda.

Ko vse to uredimo, lahko samo še čakamo na veseli dogodek.