PREGLEDI V NOSEčNOSTI

Ginekološki pregled: odvzem brisa za ugotavljanje raka na materničnem vratu, presodi ginekolog.

Telesni pregled: teža, krvni tlak nosečnice.

Ultrazvočni pregled: položaj, velikost, starost, število, morebitne nepravilnosti oz. stanje otroka.

Morfološki UZ je pregled rasti in razvoja otroka. Opravlja se med 20. in 24. tednom.

UZ 3D/4D je najbolje opraviti med 24. in 26. tednom. Samoplačniški je in pomeni posnetek vašega otročka v trebuhu. Zagotovil o lepih posnetkih premikanja in snemanja vseh delov otroka ni.

Laboratorijske preiskave: krvna skupina in Rh faktor, ICT (indirektni coombsov test) pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam, hemogram (za prepoznavanje vnetij, količine železa in redkejših bolezni), urin (za ugotavljanje okužb), test na toksoplazmo, sifilis, hepatitis B, sladkorno bolezen pri nosečnici. (Po želji za plačilo tudi druge preiskave-za HIV npr.,…).

Nuhalna svetlina (NS) je presejalni test, ki ga lahko opravljajo samo licenčni ginekologi med 11. In 14. tednom. S to preiskavo se odkriva kromosomske napake otroka (npr. Downov sindrom), srčne napake, nepravilnosti na kosteh ter hujše razvojne napake. Postopek se opravi z UZ preko trebuha. Na podlagi ugotovljenega se izračuna tveganje, da se bo otrok rodil z napako. V primeru da je razmerje 1:300 ali večje, se priporoča biopsijo horionskih celic ali amniocentezo, ki 100% pokažeta, ali je kromosomska napaka res prisotna. Pregled je samoplačniški, razen za nosečnice stare nad 35 let, ki imajo napotnico ginekologa in poleg tega opravijo še dvojni hormonski test.

Amniocenteza je postopek, pri katerem ginekolog s tanko iglo preko trebuha nosečnice, iz plodovnice vzame vzorec otrokovih celic, ki jih pregledajo za morebitne nepravilnosti in okvare. Opravlja se pri nosečnicah starih 37 let ali več in pri nosečnicah s pozitivnim testom NS ali četvernega hormonskega testa. Obstaja minimalna možnost za splav.

Dvojni hormonski test določa vrednosti PAPP in beta – HCG. V povezavi z nuhalno svetlino je bolj zanesljiv.

Četverni hormonski test se opravi med 16. in 18. tednom v primeru, da niste opravili testa NS. S kombinacijo UZ in odvzemom krvi se ugotavlja Downov sindrom in stanje nevralne cevi pri otroku.

Biopsija horionskih resic predstavlja minimalno tveganje za splav in se zato opravlja samo pri povečani možnosti za kromosomske napake. Opravlja se med 11. in 14. tednom.

Ocena materničnega vratu se opravi z UZ, ki nam pove njegovo dolžino in vzdržljivost.

Ocena pretoka skozi arterije maternice nas lahko opozori na zastoj rasti otroka ali pojav preeklampsije.

Rast maternice ugotovimo z merjenjem razdalje od sredine trebuha do sramne kosti.

Otrokov srčni utrip se spremlja od približno 24. tedna nosečnosti naprej.

OGTT test ( za ugotavljanje sladkorne bolezni) se izvaja, če so laboratorijske raziskave pokazale povišan sladkor.

CTG (kardiotografija) se uporablja za merjenje otrokovega srčnega utripa in merjenje krčenja maternice (popadkov).

Zunaj porodniška preiskava je preiskava, ki pokaže na lego, držo in položaj otroka.