OBNAšANJE IN POčUTJE NOSEčNICE

Nosečnost prinaša hormonske, telesne in psihične spremembe. Hormoni močno vplivajo na počutje in posledično obnašanje nosečnice. Značilno je hitro menjavanje razpoloženja, predvsem pa velika občutljivost na vsakdanje situacije. Razvija se materinski čut in občutek odgovornosti za otroka, ki ga ženska nosi pod srcem, ker še poglobi občutek ranljivosti in občutljivosti.

Pridobivanje kilogramov je neizogibno in lahko vodi v zadovoljstvo zaradi večjega oprsja, po drugi strani pa v nezadovoljstvo, ker potrebuje večja oblačila, vse bolj okorna je, ne more vsega opraviti sama. Občutek odvisnosti od nekoga drugega, ki se pri tem lahko pojavi, je za nekatere ženske lahko znak nesposobnosti. Podpora in razumevanje partnerja in bližnjih je pri tem ključna.

Velikokrat pa pride tudi do preveč zaščitniškega ravnanja partnerja in bližnjih. Ne pustijo nosečnicam, da bi sploh kaj naredile. Pomembno je zavedanje, da nosečnost ni bolezen. Omejitve veljajo pri dvigovanju težkih bremen in fizičnem ter psihičnem naporu, vse ostalo pa bo nosečnica presodila sama, kaj zmore in česa ne. Komunikacija je res pomembna. Vsaka nosečnost je malce drugačna, nekatere lahko čisto do konca počnejo več ali manj vse, druge pa večino nosečnosti počivajo. Pravilo številka ena, pogovorite se s svojo nosečnico, naj vam ona pove, kako se počuti, kaj pričakuje od vas in tako bo nosečnost za vse vpletene veliko lepša in bolj sproščena.