PREGLEDI

Tretji pregled sledi v 16. tednu. Ta vključuje seznanitev s krvnimi preiskavami, tehtanje, merjenje krvnega tlaka, merjenje hemoglobina v krvi in preverjanje urina. V primeru, da se niste odločili za Nuhalno svetlino, se opravi četverni hormonski pregled, ki pomeni UZ pregled in pregled krvi. V tem obdobju se opravi tudi amniocenteza za nosečnice stare 37 let ali več in tiste, ki imajo test Nuhalne svetline ali četverni hormonski test pozitiven. Ginekolog s tanko iglo vzame vzorec plodovnice.

Četrti je pregled v 20. tednu nosečnosti, ki poleg običajnih stvari vključuje tudi morfološki UZ (ultrazvok). Pregleda se vse organe, oceni se rast in lego otroka, morebitne nepravilnosti posteljice in količino plodovnice. Sledi drugi pregled krvi, ki ponovno zajema testiranje na toksoplazmo (če je bil prvi test negativen), potem pa še test na sladkorno bolezen. Prav tako se ponovijo testi urina in hemogram.

Peti pregled okoli 24. tedna nosečnosti poleg splošnega pregleda vključuje še merjenje maternice (razdalja od sramne kosti do vrha maternic) in merjenje otrokovega srčnega utripa.